Index Vakbarát Hírportál

A világ leggazdagabb emberei 1,4 billió dollárt vesztettek a gyors nyereség után

2022. június 14., kedd 14:57

A világ 500 leggazdagabb embere, köztük Elon Musk, idén összesen 1,4 billió dollárt veszített, ebből csak hétfőn 206 milliárd dollárt, mivel a globális pénzügyi piacok meghajlanak a magasabb kamatlábak és az inflációs aggodalom súlya alatt.

A gazdagok vagyona a világjárvány idején ugrásszerűen megnőtt, de ezeket a nyereségeket az infláció és az emelkedő kamatlábak miatti aggodalom felszámolja. 

Ez szöges ellentétben áll a tavalyi évvel, amikor a piacok szárnyalása mintegy 8 százalékkal növelte a világ nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyeinek számát, beleértve Észak-Amerikát 13 százalékkal. Az adatok azt mutatják, hogy az ázsiai-csendes-óceáni térségben mindössze 4,2 százalékkal nőtt a gazdagok száma – lemaradva Európa mögött és még inkább Észak-Amerika mögött, ahol az elmúlt évtizedben a leginkább gazdagodtak. Részben a technológiai vállalatokkal szembeni kínai szigorítás és az ingatlanpiac volt az ok, de ez tükrözte az amerikai tőzsde vad emelkedését is, amely a kriptovalutáktól kezdve az ingatlanok értékéig mindent felpörgetett.

Ez most gyorsan megfordul, mivel az infláció felgyorsult, ami aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy a Federal Reserve milyen meredeken fogja emelni a kamatlábakat. A covid-19 világjárvány és a monetáris válaszlépések a gazdasági elitnek kedveztek.

Nyerészkedés után gyors visszaesés

Az Egyesült Államok, Japán, Kína és Németország továbbra is a világ legtöbb gazdag emberének otthona. Ebben a négy országban él a globálisan nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek közel 64 százaléka. Ráadásul a világ nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyei közül is a leggazdagabbak részesültek a legtöbb előnyben.

A 30 millió dolláros vagy annál nagyobb befektethető vagyonnal rendelkezők vagyona 9,6 százalékkal nőtt 2020-hoz képest. Az 1 millió és 5 millió dollár közötti vagyonnal rendelkezők vagyona a leglassabban, 7,8 százalékkal nőtt.

A következő két generációban a nők minden rétegben a globális vagyon 70 százalékát fogják örökölni. A gyors felemelkedés mostanra veszélybe került, mivel a Bitcoin, az Ether és a kriptotér többi része zuhan, és a technológiai startupok úgy találják, hogy az új tőkebevonás sokkal drágább lesz – írja a Bloomberg.

Rovatok