Index Vakbarát Hírportál

Mariupol drámája ismétlődhet meg Szeverodonyeckben

2022. június 15., szerda 10:58

Humanitárius folyosót nyitott az orosz hadsereg a szeverodonyecki vegyi üzemnél, ígérik, a gyárban tartózkodó több mint 1000 civil biztonságban elhagyhatja a területet. Nemrég a mariupoli Azovsztal erőműnél drámai véget ért a kimenekítés, ezért felmerülhet a kérdés, hogy ebben az esetben lehet-e hinni az oroszoknak.

Vitalij Kiszeljov, a Moszkva által függetlennek elismert Luhanszki Népköztársaság belügyminiszter-helyettese a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek szerda reggel azt mondta, hogy az Azot vegyi üzem föld alatti bunkereiben és műszaki folyosóin 1000-1200 civilt, köztük 127 gyereket tarthatnak fogva az ukrán egységek. Közölte, hogy a létesítményben nincs sem víz, sem élelem, sem gyógyszer.

Kizártnak tartják

Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős oroszországi tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányító Központ vezetője kedden lehetetlennek nevezte és elutasította Kijevnek azt a követelését, hogy a civileket az ukrán kézen lévő, több oldalról szorongatott Liszicsanszk felé evakuálják. Emlékeztetett arra, hogy a két város közötti utolsó hidat – mint mondta – Kijev parancsára hétfőn felrobbantották.

Ehelyett azt ajánlotta fel, hogy az orosz erők szerdán 8 és 20 óra között az általuk ellenőrzött Szvatove felé nyitnak számukra humanitárius folyosót.

A szeverodonyecki szenvedés egyértelműen párhuzamba állítható a mariupoli esettel – ha már az oroszok is ezzel példálóztak –, de remélhetőleg nem lesz hasonló kimenetele az eseményeknek. A BBC egyik ukrajnai haditudósítója hívta fel a figyelmet, hogy korábban már Mariupolnál a megszállók először kihirdették a város felszabadítását, majd ezután megtámadták a menedéket, a megszállt országban élő, kimenekített családokat. Jogosan merül fel a kérdés, hogy ebben az esetben lehet-e hinni az oroszoknak?

A Sky ezzel szemben arról számol be tudósításában, hogy a szakadárok állítása szerint Ukrajna megzavarta a humanitárius folyosókat Szeverodonyeckben.

Egyelőre még nem világos, pontosan mi is történt a helyszínen.

Ön szerint Szeverodonyeck lehet az új Mariupol?

  • 366
    Igen, az oroszok ezúttal sem lesznek kíméletesek
  • 211
    Nem, tartani fogják magukat az ígéretükhöz

(Borítókép: ARIS MESSINIS / AFP)

Rovatok