Index Vakbarát Hírportál

Várhelyi Olivér: A politikai akaraton múlik az EU-s csatlakozási kérelmek támogatása

2022. június 16., csütörtök 06:13 | aznap frissítve

Magyarország szempontjából az Európai Unió fontos dimenziójának nevezte a bővítéspolitikát Várhelyi Olivér. A szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos egy konferencián elmondta, hogy az Európai Bizottság ugyan támogathatja a csatlakozási kérelmeket, de minden a tagországok politikai akaratán múlik.

A bővítéspolitika Magyarország szempontjából nagyon fontos dimenziója az Európai Uniónak, mivel hazánk külső határain lehetséges az instabilitás, olyan régiókban, ahol a béke, a biztonság és a jólét továbbra is kihívást jelent – jelentette ki Brüsszelben Várhelyi Olivér.

A szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos a Brüsszeli Magyar Gazdasági Klub által szervezett, az EU-bővítéséről és annak gazdasági vonatkozásairól szóló konferencián vett részt, ahol nyitó beszédében elmondta: három ország, Ukrajna, Georgia és Moldova úgy reagált az ukrajnai orosz invázióra, hogy beadta csatlakozási kérelmét az unióba.

Ezek az országok az EU-ban látják megvalósulni maguk számára a békét, jólétet és biztonságot. Európának meg kell mutatnia, hogy ez így van

– idézte az MTI Várhelyi Olivér szavait, aki hozzátette, hogy a kérdésben az uniós tagállamoknak kell dönteni.

Azt is megjegyezte, hogy a csatlakozási kérelmeket ugyan támogathatja az Európai Bizottság, azonban minden a tagországok politikai akaratán múlik. Várhelyi Olivér kifejtette, a kérdés még mindig az, hogy mi hívja elé a bővítéshez vezető akaratot. 

(Borítókép: Várhelyi Olivér az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. március 8-án. Fotó: Julien Warnand / EPA / MTI)

Rovatok