Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Az emberek mentálisan válságban vannak

2022. június 17., péntek 11:50

Az Associated Press (AP) interjút készített Joe Bidennel. Az amerikai elnök azt mondta: szerinte az orosz–ukrán háború ellenére „sem elkerülhetetlen” a gazdasági visszaesés, még úgy sem, hogy az amerikai közvélemény túlságosan pesszimista a koronavírus-válság után.

Biden arról beszélt, hogy az amerikai polgárok az utóbbi két év után most „nagyon, nagyon csalódottak”, pesszimista hangulatúak és pszichológiai problémákkal küzdenek, emiatt pedig eltúlozzák a gazdasági visszaesés veszélyét.

Az egekbe szökött a mentális egészségügyre való igény, mert az emberek mindent egyfajta csalódottsággal szemlélnek most. És ezért elsősorban a koronavírus-válság a felelős

– mondta Biden, aki ezzel összefüggésben Vivek Murthy amerikai tiszti főorvos és az Amerikai Pszichológusok Egyesülete (APA) megállapításaira hivatkozott, valamint az előző, Donald Trump által vezetett kormányt okolta a koronavírus-válság nem megfelelő kezelése miatt.

Az elnök szerint ez a pesszimizmus a gazdasági várakozásokra is jelentősen kihat. Arról, hogy szerinte a pesszimista megközelítés helyett „miben kellene hinniük az amerikaiaknak”, Joe Biden azt mondta:

Nem kellene hinniük egy figyelmeztetésnek, csak azt kellene mondaniuk:  »Várjuk ki, nézzük meg, hogy lesz ez.« Ami pedig a recessziót illeti, amelyről ön beszélt, egyrészt azt mondanám, hogy egyáltalán nem kerülhetetlen. Másrészt pedig azt, hogy bármely más nemzetnél jobb pozícióban vagyunk ahhoz, hogy leküzdjük az inflációt.

Joe Biden ezután azzal folytatta, hogy szerinte az inflációért ő nem hibáztatható, mivel az világszerte „jóval magasabb” annál, mint ami az Egyesült Államokban van. Mindeközben hangsúlyozta, hogy van ok optimizmusra annak fényében, hogy a munkanélküliség 3,6 százalékos az Egyesült Államokban, és hogy még mindig ők a világ egyik legnagyobb hatalma. 

Legyenek bizakodóak, mert én is az vagyok. A világ bármelyik országánál jobb helyzetből indulunk ahhoz, hogy a miénk legyen a 21. század második negyede 

– üzente az amerikaiaknak az elnök az interjúban. 

Arra a kérdésre, hogy miért rendelte el azokat a szankciókat Moszkva ellen, melyek az élelem és az energia piacán globális válságot okoztak, Joe Biden azt mondta: 

Ez nem az én politikai túlélésemről szól, hanem arról, hogy mi a legjobb az Egyesült Államoknak […]. Mi történne, ha a legnagyobb hatalom, a NATO, az a szervezet, amelyet összehoztunk, egyszerűen semmibe venné az orosz agressziót és azt, hogy több mint százezer katona kelt át a határon azért, hogy megszálljon egy népet, és eltörölje a kultúráját?

Az elnök és pártja válságban van, miközben közeleg a képviselőházi választás

Az Associated Press szerint Joe Biden támogatottsága az utóbbi időben még a demokrata szavazók körében is csökkent, és jó esély van rá, hogy pártja az év végén várható félidős (midterm) képviselőházi választáson elveszti a kongresszusi többségét. A hírügynökség szerint egy májusi közvélemény-kutatásból kiderült:

az amerikai felnőtteknek csak 39 százaléka elégedett az elnök munkájával.

Mindez további visszaesést jelent az előző hónapokhoz képest is, amelyekben végig hanyatló tendenciát mértek a közvélemény-kutatók az elnök támogatottságát illetően. A választók ugyanebben a felmérésben a gazdaságról negatívan vélekedtek: mindössze 20 százalékuk mondta azt, hogy az Egyesült Államok jó irányba halad e tekintetben. 

Joe Biden az interjúban csak röviden beszélt a választásról. Mindössze a beszélgetés végén, már a félórásra tervezett interjú időkorlátján túllépve mondta azt, hogy szerinte az abortuszhoz való jog eltörlése meghatározó témája lehet a kampánynak, mivel az amerikai legfelsőbb bíróság (SCOTUS) ezzel a lépéssel még azoknak az embereknek egy részét is a republikánusok ellen hangolhatja, akik alapvetően ellenzik az abortuszt.

Még azok az emberek is, akik nem a választás szabadságának a hívei, meg fognak rökönyödni azon, ha egy nőt őrizetbe fognak venni emiatt

– vélte az amerikai elnök.

(Borítókép: Joe Biden. Fotó:  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images / AFP)

Rovatok