Index Vakbarát Hírportál

Őszig kötelező a maszkhasználat Olaszországban

2022. június 17., péntek 11:07

Szeptemberig meghosszabbították a kötelező maszkviselési szabályt a tömegközlekedési eszközökön, mivel a koronavírusos fertőzésszám emelkedik.

Az olasz tömegközlekedési eszközökön – a repülőjáratok kivételével – szeptember végéig továbbra is kötelező lesz a maszk viselése, miután a közelmúltban megemelkedett a fertőzéses megbetegedések aránya. A várakozásoknak megfelelően Olaszországban csütörtöktől a maszk viselésére vonatkozó szabályok bizonyos nyilvános helyeken megszűntek, kivéve a legtöbb tömegközlekedési eszközön és az egészségügyi intézményekben.

A változást egy rendelet erősítette meg, amelyet Roberto Speranza egészségügyi miniszter írt alá szerdán késő este, a kabinet ülése után.

Legalább szeptember 30-ig továbbra is érvényes az országon belül a helyi és távolsági tömegközlekedés minden formájára, beleértve a buszokat, vonatokat, villamosokat és kompokat is – áll a rendeletben. A repülőjáratokról azonban nem esik szó az új rendeletben, mivel a miniszterek állítólag úgy döntöttek, hogy a légi utasokra vonatkozó szabályokat teljes egészében feloldják.

A szórakozáshoz nem kell maszk

A mozikban, színházakban, koncerttermekben és a fedett sporteseményeken való maszkviselési kötelezettséget is eltörölték.

Mivel a meglévő szabályok június 15-én, szerdán lejártak, a változások szinte azonnal, június 16-tól, csütörtöktől lépnek életbe.

Az olasz kormány várhatóan a következő napokban közzétesz egy rendeletet, amely tartalmazza a frissített szabályok teljes körű részleteit. Arra vonatkozóan egyelőre nem érkezett jelzés, hogy a kormány tervezi-e a karanténra és az elkülönítésre vonatkozó szabályok enyhítését is azok esetében, akiknek a tesztje pozitív.

Csütörtöktől a koronavírus elleni oltási kötelezettség is megszűnik az 50 év felettiek számára Olaszországban, de az egészségügyi és gondozóházi személyzet számára legalább az év végéig érvényben marad.

Olaszországban a helyi hatóságok és az egyes vállalkozások továbbra is az országos szabályoktól eltérő szabályokat állapíthatnak meg, ami azt jelenti, hogy bizonyos szabályok továbbra is helyenként eltérők lehetnek.

Változott a kormány terve

A kormány eredetileg azt tervezte, hogy eltörli a maszk viselésére vonatkozó szabályokat az egészségügyi intézményeken kívül mindenhol, de az egészségügyi miniszter a növekvő fertőzési arányok közepette óvatosabb álláspontot képvisel.

Miután hetekig folyamatosan csökkent a fertőzések száma Olaszországban, a fertőzési görbe ismét emelkedett, a múlt heti hétnapos átlag 15 000-ről 21 000-re nőtt. Olaszország 21 régiója és autonóm tartománya közül 14-ben jelentettek emelkedést az új fertőzések számában.

Rovatok