Index Vakbarát Hírportál

Erős hőhullám söpör át Európán

2022. június 18., szombat 13:51

Franciaország, Spanyolország és más nyugat-európai országok rekordokat döntő hőségre készülnek a hétvégén, és felkészülnek az erdőtüzek és az éghajlatváltozás hatásaira. A tudósok szerint a klímaváltozás miatt a szokásosnál korábban jönnek a hőhullámok.

A hőmérséklet Franciaország egyes részein meghaladhatja a 42 fokot, néhol már pénteken 40 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A szombati időjárás a júniusi hőhullám csúcspontját jelenti, ami összhangban van a tudósok figyelmeztetéseivel, miszerint az éghajlatváltozás miatt az ilyen jelenségek a szokásosnál korábban jelentkeznek.

A hőmérséklet vasárnaptól némileg mérséklődik, mivel Franciaország egyes részein és Európa más térségeiben zivatarok várhatóak, viszont pénteken már 11 területen megdőltek a júniusi hőmérsékleti rekordok, és szombaton egyes területeken akár 42 fok is lehet a francia állami meteorológiai jelentés szerint.

Pusztító tüzeket okoz a hőség

Spanyolországban az északnyugati Sierra de la Culebra régióban pénteken erdőtüzek közel 9000 hektárnyi területet égettek fel, mintegy 200 embert kényszerítve otthonuk elhagyására. A közép-spanyolországi Puy du Fou vidámparkból pedig több mint 3000 embert evakuáltak a közeli heves tűzvész miatt. A tűzoltók több más régióban, köztük Katalónia erdőségeiben is küzdöttek a tüzekkel, amit az időjárási körülmények nehezítettek.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök pénteken, az elsivatagosodás és a szárazság elleni küzdelem világnapján méltatta a tűzoltókat, akik „életüket kockáztatják a tüzek frontvonalában”.

A hőmérséklet pénteken 35 fok felett volt az ország nagy részén. A francia megyék több mint felében a legmagasabb vagy a második legmagasabb hőségriasztási fokozat volt érvényben péntek délutánra.

Friss vizet oszt a Vöröskereszt

A Vöröskereszt friss vizet osztott a hajléktalanok között Toulouse-ban, ahol a hőmérséklet szombaton várhatóan 38 Celsius-fokig emelkedik.

Nyáron több ember hal meg az utcán, mint télen

– mondta a 67 éves Hugues Juglair, vöröskeresztes önkéntes.

Ez a legkorábbi hőhullám, amelyet Franciaországban 1947 óta feljegyeztek – mondta Matthieu Sorel, a Meteo France klimatológusa. Mivel „sok régióban számos havi vagy akár minden idők hőmérsékleti rekordját megdöntik”, az időjárást az „éghajlatváltozás bizonyítékának” nevezte.

Vízkorlátozást vezettek be Olaszországban

Észak-Olaszország több településén vízkorlátozást rendeltek el, Lombardia régióban pedig szükségállapotot hirdethetnek, mivel a rekordszárazság veszélyezteti a termést.

Az Egyesült Királyságban pénteken az év legmelegebb napját regisztrálták, a hőmérséklet kora délután 30 fok fölé emelkedett – közölték a meteorológusok. Ez volt a harmadik egymást követő nap, amikor hőmérsékleti rekordok dőltek meg az Egyesült Királyságban, ahol szerdán 28 fok felett, csütörtökön pedig 29,5 fok felett volt a hőmérséklet – írja a Guardian.

Rovatok