Index Vakbarát Hírportál

Petőfivel hívják harcba a kárpátaljai magyarokat

2022. június 18., szombat 13:09

Facebook-bejegyzésben szólítja fel az Ukrajnában élő magyarokat az ukrán hadsereghez való csatlakozásra egy ukrán közösségi oldal. Az oldal működtetői Petőfi Sándor szobrának katonai egyenruhába „öltöztetésével” hívják fel a figyelmet a posztra. A kísérőszövegben párhuzamot vonnak a magyar költő korában történt események és a jelenlegi ukrán–orosz háború között.

Bejegyzésben szólítja fel a kárpátaljai magyarokat az ukrán hadsereghez való csatlakozásra az Ukrán Kárpátalja (Ukrajinszke Zakarpattya) nevű Facebook-csoport. A figyelem felkeltése érdekében a közösségi oldal egy fotót is mellékelt a poszthoz, amin a Kárpátalja megyeszékhelyén, Ungváron található Petőfi Sándor-szobor látható katonai egyenruhába „öltöztetve”, lábánál két, ukrán színekben pompázó koszorúval.

Kísérőszövegként azt írják, „a magyar nemzeti hős, Petőfi Sándor hősiesen harcolt az európai népek szabadságeszméjéért, és életét vesztette az orosz császári hadsereg elleni csatában”. Szerintük „most az ukrán katonai erő áll az európai népek szabadságának védelmében, és hősiesen, önzetlenül néz szembe ugyanezzel az orosz birodalmi hadsereggel”.

Ukrajnai magyar, lépj be az ukrán hadseregbe! Légy Európa pajzsa!

– írták végezetül az oldal működtetői.

„Nincs értelme futni”

Szintén ezen a közösségi oldalon osztották meg, hogy egyre népszerűbbé váltak azok a csoportok, amelyekben figyelmeztetik a lakosságot arra, ha katonai behívókat küldenek ki valamelyik településen.

A bejegyzés szerint „sok kárpátaljai nem tartja megfelelőnek és legálisnak azokat a mobil katonai és rendőri csoportokat, amelyek utcákon, üzletekben és piacokon osztják ki a behívókat”. Hozzátették, az ügyvédek igazolni tudják, hogy ez szabályos eljárás.

Azt akarjuk mondani, hogy nincs értelme futni vagy kitérni a behívás elől, mert most mindenkinek vállalnia kell a felelősségét a népe iránt, és meg kell védenie hazánkat a betolakodóktól

– olvasható a bejegyzésben.

Többször vált vandalizmus áldozatává a Petőfi-szobor

A megyeszékhely egyik parkjában található Petőfi-szobor nem először esik vandalizmus áldozatává. A Ferenczy Béni szobrász által 1990-ben készített alkotást 2009-ben fehér festékkel öntötték le, 2011-ben pedig lefűrészelték, majd a helyreállítás után nem sokkal letörték a kardját. 2015-ben ugyanez ismétlődött meg, akkor a magyar államalapítás ünnepén, augusztus 20-án törték le a költő kardjának pengéjét.

De nem csak az ungvári Petőfi-szobrot érte támadás Kárpátalján. 2013-ban a Beregszász központjában felállított alkotást gyújtották fel ismeretlen vandálok.

Már több hete, hogy azzal kerestük a Kárpátaljai Katonai Közigazgatás vezetőjét, Viktor Mikitát, hogy adjon tájékoztatást arról, hány magyar nemzetiségű katonát soroztak be a háború február 24-ei kezdete óta, azonban szerkesztőségünk egyelőre nem kapott választ.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok