Index Vakbarát Hírportál

Oroszország hosszú távú megszállásra készül: átvette az internet- és mobilszolgáltatást

2022. június 18., szombat 20:56

Ukrajna megszállt területein az internetszolgáltatást már orosz szervereken bonyolítják le. Ezzel az adatforgalom a kiterjedt orosz cenzúra- és megfigyelőgépezet ellenőrzése alá került.

A dél-ukrajnai Herszon városában május 30-án 14:43-kor leállt a weboldalak betöltése a felhasználók készülékein. Az elkövetkező 59 percben a Herszon Telekom révén az internethez csatlakozók nem tudtak kapcsolatba lépni szeretteikkel, nem tudtak tájékozódni a legfrissebb hírekről, és nem tudtak képeket feltölteni például az Instagramra.

Ez a majdnem egy óra volt a kommunikációs elsötétedés időszaka. Amikor a weboldalak 15:42-kor elkezdtek újra életre kelni, minden normálisnak tűnt. A színfalak mögött azonban minden megváltozott: ettől kezdve az internetforgalom egy orosz szolgáltatón és Putyin megkerülhetetlen cenzúragépezetén keresztül zajlik.

Május végétől a megszállt kikötővárosban és környékén élő 280 ezer ember folyamatos online fennakadásokkal szembesült, mivel az internetszolgáltatók kénytelenek voltak az orosz infrastruktúrára átirányítani a kapcsolatokat – írta a Wired.

A netes cégek azt az utasítást kapták, hogy az orosz megszállók éber szemei alatt irányítsák át a kapcsolatokat, vagy kapcsolják le teljesen a szolgáltatásokat.

Emellett új, orosz hívószámokat használó, márka nélküli mobiltelefonos SIM-kártyákat is forgalomba hoztak, ami még inkább az orosz hálózatok felé tereli a felhasználókat.

A megszállt területek „oroszosításának” egyik első lépéseként tartják számon az olyan szerverek, kábelszolgáltatók és mobiltornyok feletti ellenőrzés átvételét, amelyek lehetővé tették az emberek számára a szabad internet-hozzáférést.

A Herszon Telekom először április 30-án kapcsolta át internetforgalmát egy orosz hálózatra, majd május nagy részére visszatért az ukrán szerverekre. Május utolsó előtti napjától a helyzet véglegesen megváltozott.

A Herszon Telekom teljes forgalmát ettől kezdve a krími székhelyű, a 2014-es elcsatolás után létrehozott Miranda Media bonyolítja le, amely az orosz nemzeti távközlési szolgáltatóval, a Rosztelekommal áll kapcsolatban.

Egy nappal az átállás után az államilag ellenőrzött orosz média, a RIA Novosztyi hivatalosan is bejelentette, hogy a Herszoni és a Zaporizzsjai területeket átvezérelték az orosz szerverekre.

Napokkal korábban közölték, hogy a térségben az orosz hívószámot, a +7-et fogják használni.

Az információáramlás ellenőrzése erős fegyver

Ukrajna megszállt térségeiben – köztük Herszonban, Luhanszkban, Donyeckben és Zaporizzsjában – mintegy 1200 különböző internetszolgáltató van. A legtöbbjük kénytelen az orosz távközlési infrastruktúrához csatlakozni, mert az ukrán hálózatokat részben blokkolják, vagy teljesen lekapcsolják.

Az orosz invázió februári kezdete óta az internetes infrastruktúra megzavarása vagy letiltása gyakori taktika – az információáramlás ellenőrzése ugyanis erős fegyver. Orosz rakéták romboltak le tévétornyokat, egy műholdrendszer elleni kibertámadásnak Európa-szerte nagy hatása volt, ezzel párhuzamosan pedig dezinformációkkal próbálták megtörni az ukrán ellenállást.

„Egy dolog elfoglalni egy várost és ellenőrizni a városba vezető ellátóvonalakat, az élelmiszer- vagy üzemanyag-áramlást” – mondta a Cloudflare adatfelismerési részlegének vezetője. David Belson szerint azonban

az internet-hozzáférés ellenőrzése és az internet-hozzáférés manipulálása egy megszállt területen egy új front a konfliktusban.

Amint az orosz erők átveszik az ellenőrzést a berendezések felett, arra utasítják az ukrán személyzetet, hogy konfigurálják át a hálózatokat a Miranda Media kapcsolatára. Ha a helyi alkalmazottak ezt vonakodva teszik meg, akkor az oroszok maguk végzik el – mondják a helyzet ukrán ismerői.

A jelzés nélküli, fehér SIM-kártya

Oroszország a mobilkapcsolatokat is ellenőrzése alá vonta. Az elmúlt hetekben egy titokzatos, új mobilcég bukkant fel Herszonban, amely márkanév nélküli, teljesen fehér kártyákat forgalmaz.

Ezekről nem sokat tudni, a lényeg viszont, hogy már orosz, +7-es hívószámmal működnek az ukrán +380 helyett.

„Az orosz erők rájöttek, hogy hátrányos helyzetben vannak, ha továbbra is az ukrán mobilhálózatokat használják” – magyarázta Cathal McDaid, az AdaptiveMobile mobilbiztonsági vállalat technológiai igazgatója. A cég felfigyelt arra, hogy Donyeckben és Luhanszkban két mobilszolgáltató is kiterjesztette a korábban lefedett területet az újonnan elfoglalt területekre.

Nem mindegy, hogy ki irányítja az internetet. A legtöbb ország részben ellenőrzi a megtekinthető weboldalakat, néhány tekintélyelvű ország – köztük Kína, Észak-Korea és Oroszország – szigorúan korlátozza az emberek hozzáférését.

Oroszországban az internetes cenzúra és felügyelet kiterjedt rendszere működik, ráadásul Moszkva megpróbál egy olyan szuverén internetprojektet létrehozni, amely leválasztja az országot világ többi részétől. Oroszország operatív nyomozati tevékenységeket végző rendszere, a SORM segítségével el lehet olvasni az emberek e-mailjeit, le lehet hallgatni a szöveges üzeneteket, és egyéb kommunikációt lehet megfigyelni.

Az internet átirányítása a megszállt ukrán területeken azt a célt szolgálja, hogy a Kreml propagandáját terjesszék, és elhitessék az ott élőkkel, hogy az ukrán erők cserben hagyták őket.

Az átirányítást a Miranda Media végzi, amelynek honlapján a felsorolt „partnerek” között szerepel az FSZB néven ismert orosz állambiztonsági szolgálat és az orosz védelmi minisztérium.

Az internet átirányítását Herszonban és a környező területeken az orosz hatóságok kulcsfontosságú lépésnek tekintik abban, hogy legitimálják a megszállást – állítja Olena Lennon, a New Haven-i Egyetem ukrán politikatudományi és nemzetbiztonsági adjunktusa.

Ezzel párhuzamosan orosz tisztviselők megkezdték az orosz útlevelek kiosztását.

Hamarosan orosz bank nyílik Herszonban, a régiót pedig a megszálló erők Moszkva időzónájába helyezték át.

„Oroszország világossá tette, hogy hosszú távra tervez” – hangoztatja Olena Lennon, aki szerint ennek központi eleme az internet ellenőrzése.

(Borítókép: Egy férfi az erkélyén telefonál Ukrajnában 2022. április 17-én. Fotó: Alex Chan Tsz Yuk / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok