Index Vakbarát Hírportál

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Az oroszok keleti offenzívára készülnek

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A jelenlegi válság nem Ukrajnából indult ki, hanem az USA-központú világrend hanyatlása okozta – fogalmazott Anatolij Antonov, Oroszország amerikai nagykövete a Newsweeknek írt cikkében.

    Szerinte az ukrajnai helyzet kritikusan feszült és egyre több ország kapcsolódik be a kelet-európai események körforgásába. Az európai biztonsági válság negatív következményei pedig gyorsan terjednek – tette hozzá.

    A történések globális jellege azt mutatja, hogy a jelenlegi konfliktus gyökerei nem Ukrajnában vannak. Ez az Amerika-központú világrend hanyatlása. Pontosabban az Egyesült Államok azon kísérleteinek összeomlása, hogy fenntartsa hegemón szerepét és minden ország számára „vezércsillagként” hirdesse magát

    – írta a nagykövet.

    Az orosz diplomata szerint az amerikai uralkodó osztály elszámította magát, amikor figyelmen kívül hagyta Oroszországot, mint a globális rendszer létfontosságú tényezőjét – írta a TASZSZ orosz állami hírügynökség. 

  • A Litván Vasutak (LZhD) bejelentette, hogy szombattól leállítja számos, EU-szankciók hatálya alá tartozó áru Kalinyingrádba irányuló tranzitját – közölte Anton Alihanov, a régió kormányzója.

    Elmondása szerint a rakományok 40-50 százaléka esett a korlátozások hatálya alá. A szállítmányok építőanyagokat, cementet és fémeket is tartalmaztak.

    A károk megtérítése érdekében sürgősen új hajókat, köztük különféle ömlesztettáru-szállító hajókat kell az Uszt–Luga–Baltijszk vonalra állítani

    – tette hozzá a kormányzó.

    A tisztségviselő megjegyezte, hogy a logisztika költségei növekedni fognak, ami arra kényszerítheti a régiót, hogy szövetségi támogatást igényeljen – írta a Ria Novosztyi.

  • Oroszország éjjel rakétatámadást intézett a poltavai Kremencsuk ellen – jelentett be Dmitrij Lunyin, a regionális katonai közigazgatás vezetője.

    Elmondása szerint az oroszok a Kremencsuki olajfinomítóra és más infrastrukturális létesítményekre irányították a támadást – írja az Unian.

    A Kremencsuk ismét ellenséges támadás alatt áll. 6-8 orosz rakéta talált el olajfinomítókat és egyéb infrastrukturális létesítményeket. Részletek később

    – olvasható a jelentésben.

  • Norvégia újabb szankciókat vezetett be Oroszország ellen és betiltotta a kőolaj, valamint a kőolajszármazékok Oroszországból történő importját – számolt be a norvég külügyminisztérium.

    Támogatjuk az EU-t az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban, hogy fenntartsák az ország kormányára és elitére nehezedő nyomást. Most megtiltjuk az Oroszországból Norvégiába tengeri úton szállított olajimportot

    – mondta Anniken Hewitfeldt külügyminiszter az Unian ukrán hírügynökség szerint.

    A hivatal megjegyezte: a kőolaj és egyéb kőolajtermékek behozatalának tilalma azonnal életbe lép, de a korlátozások a kőolaj esetében 2022. december 5-ig, a kőolajtermékek esetében pedig 2023. február 5-ig terjedő átmeneti időszakokat tartalmaznak.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Pénteki percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok