Index Vakbarát Hírportál

Súlyos betegséggel küzd Mihail Gorbacsov, romlik az állapota

2022. június 20., hétfő 15:55

Vesebetegséggel küzd Mihail Gorbacsov – jelentette egy orosz Telegram-híroldal, a Mash.

Közlésük szerint – amelyet az orosz és a nemzetközi sajtó is átvett – a 91 éves Gorbacsovot már egy éve kezelik a súlyos betegséggel egy moszkvai kórházban.

Azt írták, hogy állapota egyre csak romlott az utóbbi időben. A vesebetegség miatt hemodialízisre kell járnia, időről időre vértisztítást is végeznek rajta.

TASZSZ: Nem romlik az állapota, de valóban kórházban van

Frissítés: A TASZSZ orosz hírügynökség hétfő délután, egy Gorbacsovhoz közel álló anonim forrásra hivatkozva azt írta: álhír, hogy a politikus állapota romlik, de tényleg kórházban van. 

Forrásuk azt mondta, hogy Mihail Gorbacsovot már 2020-ban, a koronavírus-járvány elején is kórházba szállították, mert orvosi ajánlásra több vizsgálatot is végeztek rajta. Állítása szerint az orvosok akkor azt mondták: ajánlatos lenne, ha az idős politikus állandó orvosi megfigyelés alatt maradna. 

Még mindig a kórházban van, 24 órás orvosi megfigyelés alatt. Az utóbbi időben nem romlott az állapota, de az orvosok azt mondják, hogy jobban jár, ha állandó megfigyelés alatt marad. Ezért van a kórházban az otthona helyett

–  fogalmazott a TASZSZ forrása. Mindeközben a politikusról elnevezett Gorbacsov Alapítvány nem kívánta kommentálni az értesült.

Mihail Gorbacsovot 1985-ben választották a szovjet Kommunista Párt főtitkárává, ő vezényelte le a Szovjetunió megszűnését eredményező reformokat. 1990-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki, azóta viszont voltak olyanok, akik azt mondták, hogy felelősségre kell vonni őt bizonyos háborús bűncselekmények miatt.

Tavaly év végén, a Szovjetunió felbomlásának harmincadik évfordulója apropóján Gorbacsov nagyinterjút adott, amelyben a hidegháborúról beszélt.

(Borítókép: Mihail Gorbacsov. Fotó: Scott Olson / Getty Images North America / Getty Images / AFP)

Rovatok