Index Vakbarát Hírportál

Feljelentették a Sajó megtisztításáért kampányoló magyar képviselőt

2022. június 24., péntek 11:35

Orosz Örs és társai folytatják egyre nagyobb nyilvánosságot kapó harcukat a Sajó megtisztításáért, rehabilitálásáért, és eközben a modern politikai marketing kreatív elemeit is bevetik. Példának okáért a minap a Sajó Banda nevű zenekar tagjai gumicsizmában játszották el a rozsdavörös folyóban állva a Kodály Zoltán gyűjtéséből származó Zavaros a Sajó vize című népdalt. De ezzel még koránt sincs vége Orosz Örsék nemzetközi visszhangot kiváltó akciójának.

Bármennyire is ígéri, illetve bizonygatja a szlovák környezetvédelmi minisztérium és annak első embere, Ján Budaj, hogy megszüntették a Sajó szennyezését és mérgezését – amiről február 24. óta érkeznek szakadatlanul a hírek, és ami az alsósajói Siderit elhagyott vasércbányából kiömlő arzéntartalmú szennyvíz következménye –, a baj még mindig óriási. Igaz, hogy már kevesebb méreg távozik a bányából a folyóba, de a Sajó színe még mindig rozsdavörös, és továbbra sem tértek vissza a kipusztult halak és folyami rákok az Alsósajótól Rozsnyóig, sőt, még lejjebb terjedő szakaszra.

Hogy mekkora a baj, arra Örs és a Sine Metu Polgári Társulás (a sine metu latin kifejezés, azt jelenti: félelem nélkül) próbálta újfent felhívni a figyelmet egy hatásos akcióval, amelynek keretében a Sajó Banda nevű rozsnyói népi zenekar Kristóf Bálint prímás-zenekarvezetővel és Répássy Ivett énekessel az élen eljátszotta-énekelte a Zavaros a Sajó vize című népdalt, amelyet Kodály Zoltán gyűjtött annak idején a Felvidéken.

Íme:

A videó kísérőszövegében Orosz Örs, az Összefogás magyar párt Nyitra megyei képviselője elmondja, hogy a Sajó-katasztrófa továbbra is élő probléma, és a minisztérium hangzatos szólamai ellenére egyáltalán nincs megoldva.

De a sztorinak messze nincs vége. Örsöt és aktivistatársait – dr. Varga Tibort és Ján Korpát – feljelentették „közhasznú bányamű megrongálásáért”, amiért egy rövid időre elrekesztették a Siderit tárójából a Sajóba ömlő arzéntartalmú szenny útját.

Örsék demonstratív módon rabruhát öltöttek, majd a képviselő nyilatkozott az Indexnek:

Az állami vasércbánya képviselői úgy érzik, hogy nem csinált még magából teljesen hülyét ez a garnitúra a nyilvánosság előtt, úgyhogy most rátettek egy lapáttal. »Közhasznú berendezés« megrongálásának vádjával a minap nyomozás indult, mivel dr. Varga Tiborral és Ján Korpával május 28-án figyelemfelhívás céljából szűk 30 perc erejéig eltorlaszoltuk az alsósajói bánya kifolyóját, amin keresztül már négy hónapja ömlik a méreg a Sajóba. Most a kollégákkal együtt tanúként lettünk beidézve. Eleve groteszk a környezetszennyező altárót »közhasznúnak« nevezni, de ami még viccesebb, amikor a Sine Metu egyesületben nevelkedett arcokat megpróbálják megfélemlíteni. Hát nem fogunk ettől a bandától megijedni, és a folyót nem adjuk!

 Baloldalt Orosz Örs, középen Ján Korpa, jobboldalt dr. Varga Tibor

Az akció folytatódik, és ahogy Örsék ígérik: addig tart, amíg nem lesz kristálytiszta a Sajó vize, és a pisztrángok meg a folyami rákok nem térnek vissza a folyóba. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok