Index Vakbarát Hírportál

Tovább mérséklődött az Európába irányuló orosz gázszállítások mértéke

2022. június 24., péntek 11:05

A Gazprom közlése szerint az Ukrajnán keresztül a Szudzsa belépési ponton keresztül Európába irányuló gázszállítása pénteken 42,1 millió köbméter volt a csütörtöki 42,6 mcm-rel szemben.

Az orosz gáztermelő múlt hét pénteken jelentős mértékben korlátozta vagy éppenséggel teljesen leállította a földgázexportot több európai ország irányába. Az energiaipari óriásvállalat június 14-én pedig több mint hatvan százalékkal csökkentette a Németországba irányuló szállításokat is – állítása szerint erre a német Siemens vállalat által végzett javítási munkálatok késedelme miatt került sor. A német kormány azonban cáfolta ezt az állítást.

A gázellátási probléma a mi régiónkat is érinti, Szlovákiában egyik napról a másikra felére esett az orosz gáz importja, ami a mi szempontunkból is eléggé nyugtalanító fejlemény volt, hiszen északi szomszédunkhoz hasonlóan Magyarország is a nyugat-ukrajnai vezetékeken kap földgázt.

Egy másik nagy belépési ponton (Szohranovka) keresztül történő gázszállításra vonatkozó kérelmet Ukrajna ismét elutasított, közölte pénteken a Gazprom, írja a Reuters.

Szijjártó Péter külgazdasági külügyminiszter az orosz földgázszállítások akadozásáról szóló hírekre a közösségi oldalán reagált június 17-én, mint mondta, most már sokszor ott tartunk, hogy nem is a beszerzett energia ára a kérdés, hanem az, hogy van-e egyáltalán elég energiaforrás. A miniszter azonban mindenkit igyekezett megnyugtatni, közlése szerint Magyarországot nem érintik a többi országot sújtó mennyiségcsökkentések.

Magyarország földgázellátása továbbra is biztos lábakon áll

– jelentette ki Szijjártó Péter, aki nemrég telefonon egyeztetett a Gazprom vezérigazgatójával és Oroszország energiaellátásért is felelős miniszterelnök-helyettesével.

A beszélgetések során a felek arról biztosították a minisztert, Magyarország felé teljesíteni fogják a szerződéses kötelezettségeiket. Magyarország kormánya hosszú távú, tizenöt éves gázvásárlási szerződést kötött korábban a Gazprommal.

(Borítókép:  Gáztároló Kasimovban, Oroszországban 2021. november 17-én. Fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images) 

Rovatok