Index Vakbarát Hírportál

Bangladesben 6,5 kilométeres hidat avattak fel

2022. június 25., szombat 13:27 | aznap frissítve

Banglades leghosszabb, 6,5 kilométeres hídját adták át szombaton a Padmán, a Gangesz legjelentősebb mellékfolyóján.

A nyolc év alatt 3,6 milliárd dollárból, teljes egészében hazai pénzből felépített híd 100 kilométerrel rövidíti le az utat a főváros, Dakka és az ország második legnagyobb tengeri kikötője, Mongla között. A Világbank és más nemzetközi hitelintézetek korrupciós botrányok miatt vonultak ki a létesítmény finanszírozásából – írja az MTI.

Az egyik kínai cég által felépített folyami átkelőt Dakkától 30 kilométerre délnyugatra, Mava településnél avatta fel Haszina Vazed miniszterelnök. A vasárnaptól használható híd 21 közigazgatási egységet köt össze Banglades déli és délnyugati része között.

Bár a híd közvetlenül nem része az Új Selyemútnak, felépítését Kína dakkai nagykövete mérföldkőnek nevezte a Bangladessel folytatott együttműködésben, a Kínai Államvasutak pedig azt közölte, hogy az új Padma-híd később vasúti összeköttetést is kínál az Új Selyemút különböző projektjei között, jelentős összekötő kapocs lesz Kína és egy pánázsiai vasúti hálózat között.

Közgazdászok szerint a gigantikus híd pótlólagosan évi 1,3 százalékkal növeli az évente amúgy is hétszázalékos gazdasági növekedést felmutató Banglades hazai össztermékét.

A 41 pilléren álló híd számos technikai kihívás elé állította a projekten dolgozó több mint 4000 mérnököt. Világrekordot jelent például, hogy a víz alatti cölöpöket 122 méter mélyre kellett leverni. A folyó egyes pontjain majdnem olyan sok víz áramlik át, mint a világ legbővizűbb folyóján, az Amazonason.

Rovatok