Index Vakbarát Hírportál

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Egyesült Királyság DNS-vizsgálati lehetőségei révén megakadályozná, hogy az ellopott ukrán gabona a világpiacra kerüljön.

    George Eustice környezetvédelmi miniszter a Sky Newsnak azt mondta,

    Oroszország ellopja a búza egy részét azokból a raktárakból. Képesnek kell lennünk a búza eredetének vizsgálatára. Az Egyesült Királyság világelső abban, hogy a DNS-vizsgálat segítségével képes a származási hely, azaz a termesztés pontos régiójának meghatározására.

    Moszkva tagadta a Kijev által felhozott vádakat.

  • Ukrán katonák lőtték Donyeck Petrovszkij nevű területét június 27-én reggel – számolt be a Ria Novosztyi orosz média.

    Tüzet nyitottak az ukrán fegyveres erők moszkvai idő szerint 7 óra 55 perckor Donyeck területére. Öt darab lövedéket lőttek ki a Peszkovszkij körzetre 

    – idézik a donyecki régió tűzszünet-ellenőrző központját.

  • Az ukrán atomenergia-felügyeleti hatóság (SNRCU) több, a nukleáris biztonságot érintő megállapodását is felmondta Oroszországgal. 

    Honlapjukon azt írták, hogy az erre vonatkozó döntést múlt hét pénteken írta alá a hatóság vezetője, miután egyeztettek az ukrán külügyminisztériummal és a nukleáris biztonságért felelős minisztériummal. Ezáltal két szerződést mondanak fel:

    • az egyik, együttműködési szerződést az orosz és az ukrán nukleáris biztonságért felelős minisztérium írta alá egymással 1996-ban, míg 
    • a másik, 2002-ben aláírt, a nukleáris biztonsági területén történő információcseréről és együttműködésről szóló szerződést pedig az ukrán atomenergia-felügyeleti szerv kötötte oroszországi megfelelőjével.
  • Megérkezett Kijevbe Maya Sandu moldáv elnök – számolt be Moldova elnökének sajtószolgálata a Facebook-oldalán.

    A beszámoló szerint Sandu Borgyankában, Bucsában és Irpinyben is látogatást tesz, valamint találkozik Ukrajna elnökével, Volodimir Zelenszkijjel.

    Ma, június 27-én a Moldovai Köztársaság elnöke, Maya Sandu munkalátogatást tesz Kijevben. Ezen a napon az elnök Borogyankára, Bucsára és Irpinyre látogat, és találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel

    – írták a posztban.

  • Egy Twitterre feltöltött videón az látszik, hogy az Egyesült Államok leszállította az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) egykori tulajdonát képező Mi-17-es helikoptereit – írja a Portfolio. 

    Afgán kormánykatonák százai menekültek a tálib hatalomátvétel után a környező országokba, jellemzően repülőgépeken vagy helikoptereken: ezek a gépek pedig többségében visszakerültek az Egyesült Államokba. Amerika az elmúlt pár hónapban megjavította a gépeket, majd Ukrajna rendelkezésére bocsátotta őket. 

    Oroszország korábban már kifejezte ellenérzéseit az adományokkal kapcsolatban, mert a Mi-17-es gépek egyrészt szovjet gyártmányú járművek, másrészt egy részüket ráadásul épp Oroszországtól vásárolta meg az ANA számára az Egyesült Államok. A Kreml álláspontja szerint Moszkva engedélyére van szüksége Washingtonnak ahhoz, hogy bárkinek is odaadja a gépeket – áll a Portfolio cikkében. 

  • Mint korábban írtuk, heves támadás érte június 26-án Ukrajna fővárosát, Kijevet. A bombázások miatt egy panelház teljesen lakhatatlanná vált – számolt be az Unian ukrán hírügynökség. 

    Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere azt nyilatkozta, 27 lakót evakuáltak és helyeztek el ideiglenes szállásokban. Hozzátette: a támadásban egy ember meghalt, négyet pedig kórházba szállítottak. A sérültek között gyerek is van, az ő állapota kielégítő.

  • Nagyszámú menekült befogadására készülnek a hollandiai menedékhelyek nyáron – számolt be a holland nu.nl lap.

    Az újság azt írja, az önkormányzatok arra készülnek, a befogadócsaládokból özönleni fognak az Ukrajnából menekült emberek a segélyközpontokba, ugyanis a hollandiaiak nyaralás közben nem akarják egyedül hagyni otthonaikban a befogadottakat. 

    Hozzáteszik: körülbelül tizenkétezer Ukrajnából menekült tartózkodik hollandiai befogadócsaládokban a Közép- és Nyugat-Barbant régióban.

  • Oroszország Szeverodonyeck és Liszicsanszk térsége mellett egy másik frontszakaszon, Izjumtól északra is támadást indíthat – írta hétfő reggel a brit hírszerzés. 

    Közlésük szerint az orosz tüzérség már egy hete bombázza azt a szakaszt, de az ukránok erős védelmi pozíciókat alakítottak ki az ottani erdős területeket felhasználva. 

    A hírszerzés arra is kitért, hogy a következő hetekben Oroszország várhatóan újabb tartalékosokat küld a frontra, akik elsősorban a hátországot fogják felügyelni. A politikai vezetés azonban továbbra is vonakodik elrendelni a teljes mozgósítást.

  • Több mint száz holttestet találtak egy mariupoli lakóházban – közölte Petr Andrjuscsenko, Mariupol polgármesterének tanácsadója.

    Azt mondta, hogy a lakóházat a mariupoli harcok idején lebombázták, sokan a romok alatt rekedtek, és csak most tudták megkezdeni a törmelék eltakarítását. Közlése szerint az egész városban folyik a romok eltakarítása, először az iskoláknál és az óvodáknál igyekeznek végrehajtani ezt. 

  • Az ukrán vezérkar adatai szerint körülbelül 35 ezer orosz katona halt meg hétfő reggelig a háborúban.

    Közlésük alapján az előző naphoz képest 150-nel nőtt az elesett oroszok katonák száma. Mindeközben a támadók 20 harckocsit, 28 páncélozott szállítójárművet és 7 tüzérségi eszközt, löveget is veszítettek.

  • Kegyelmét kért Aljakszandr Lukasenka belarusz elnöktől Szofija Szapega, akit hat év börtönbüntetésre ítéltek az országban.

    Szapegát akkori párjával, a belarusz Raman Prataszeviccsel együtt vették őrizetbe tavaly a belaruszok, miután leszállásra kényszerítették az őket szállító repülőgépet. A nőt hat év börtönbüntetésre ítélték, a döntés május 17-én vált jogerőssé, miután a nő nem fellebbezett ellene. Mindeközben az addig ellenzékinek számító Prataszevicset a belarusz rezsim átállította maga mellé.

    A BBC szerint június 22-én Szofija Szapega elnöki kegyelemét kért Aljakszandr Lukasenkától. Petíciójában azt írta, hogy az eljárás alatt együttműködött a hatóságokkal, és hogy „a fiatalság és bolondság”, valamint „instabil mentális, fizikai állapota”, miatt követte el azokat a bűncselekményeket, amelyek jogcímén elítélték. Hozzátette azt is, hogy „őszintén megbánt” mindent, amit tett. 

    Június elején az is felmerült, hogy Szapegát átszállíthatják Oroszországba, és ott töltheti le a büntetését. A belarusz elnök akkor azt nyilatkozta, hogy „sajnálja a lányt”, és lehetségesnek tartja az átszállítását, ebben az esetben azonban Oroszországban „azt csinálnak vele, amit akarnak”. 

  • Az Axióma nevű orosz szuperjachtot árverésre bocsátják Gibraltárban – írja a NEXTA.

    A hajó Dmitrij Pumpanszkij orosz oligarcha tulajdonában áll, és az oroszellenes szankciókra hivatkozva foglalták le Gibraltárban. Most bírósági döntés született arról, hogy árverésre bocsátják a luxusjárművet.

    A hajó piaci értékét 75 millió dollárra becsülik, de azt kizártnak tartják, hogy ezen az áron sikerül eladni az árverésen, részben az eredete, részben pedig amiatt, hogy a jachtpiac most leszálló ágban van.

  • Hétfő reggel megjelentek Varsóban az első orosz harckocsik. 

    Az ukránok egy hete közölték, hogy eljuttatják Európába az orosz tankokat – igaz, hogy csak roncsként. Hétfőn a lengyel fővárosban meg is nyílik az első kiállítás, ahol megtekinthetők lesznek az ukrajnai háborúban megsemmisített harckocsik és más haditechnikai eszközök.

  • Szeverodonyeck bevétele után folytatódik az orosz csapatok előrenyomulása Ukrajna keleti részén – írja az Euronews

    A leghevesebb küzdelem most Liszicsanszk város határában folyik, ahol az orosz csapatok megpróbálják bekeríteni az eddig Szeverodonyecket védő, jelenleg visszavonulóban lévő ukrán alakulatokat.

    Az orosz hadvezetés azt állítja, hogy a katlant már körbe is zárták, de ezt más forrásból még nem sikerült megerősíteni.  

    Egy szeparatista tisztségviselő szerint Moszkva erői öt irányból hatoltak be Liszicsanszkba, és elszigetelik az ukrán védőket.  Az ukrán fegyveres erők vezérkara ezzel szemben azt írta: az orosz erők tüzérségi csapásokkal próbálják délről elvágni Liszicsanszkot, de a szakadárok még nem léptek be a városba – írja a   Guardian.

    Szeverodonyeck szombaton esett el, elfoglalását az oroszok jelentős győzelemként könyvelték el a Luhanszk és Donyeck elfoglalásáért folytatott küzdelemben. 

  • Az Egyesült Államok ezen a héten bejelentheti egy fejlett, közepes és nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszer megvásárlását Ukrajna számára – írja a Guardian.

    Azt írták, hogy Washington várhatóan más jellegű segítségnyújtást is bejelent Ukrajnának. Többek között további tüzérségi lőszereket és páncéltörő radarokat adhatnak át annak érdekében, hogy kielégítsék az ukrán hadsereg szükségleteit.

  • Az Ahmat nevű csecsen kommandósegység és a Luhanszki Népköztársaság „népi milíciája” megkezdte a romok eltakarítását a szeverodonyecki Azot vegyi üzem területén – számolt be a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

    Azt írják, az üzem területének takarítása közben több doboz lőszert és külföldi gyártmányú fegyvert találtak.

  • Egy ember meghalt és legalább öten megsérültek Kijev június 26-i támadásában – számolt be az ukrán rendőrség. 

    hu.euronews.com azt írja: a sebesültek között volt egy hétéves kislány is, a támadás következtében pedig tűz ütött ki egy kilencemeletes épületben. 

    Az Ukrán Nemzeti Gárda jelentése szerint legalább 14 rakétát lőttek ki az ukrán fővárosra. Hozzátették: ez volt az eddigi leghevesebb támadás Kijev ellen.

  • Korábban arról számoltak be, hogy Ukrajna fővárosát, Kijevet rakétacsapás érte, a jelentések szerint egy ember meghalt és öt megsebesült.

    Volodimir Zelenszkij elnök napi beszédében elmondta: az elhunyt férfi 37 éves volt, hétéves kislányát, Zsenyát egy kijevi gyermekkórházban kezelik.

    Az édesanyja is megsebesült. Ő egyébként orosz állampolgár. Őt semmi sem fenyegette az országunkban, teljesen biztonságban volt, amíg maga Oroszország úgy nem döntött, hogy most már minden egyformán ellenséges velük szemben – nők, gyerekek, óvodák, lakóházak, kórházak, vasutak

    – mondta az ukrán elnök a Sky News szerint, és hozzátette:

    a rakéták eltalálták a mikolajivi területet, a csernyihivi területet, Odesszát és a cserkaszi területet is. A tüzérségi és aknavetős lövések nem szűntek meg a harkivi területen, a szumi területen, Donbaszban, államunk déli részén.

  • Magyarország területére június 26-án 0 óra és 24 óra között az ukrán–magyar határszakaszon 6243 fő lépett be. A román–magyar határszakaszon belépők közül 5920 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett – számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság.

    Hozzátették: a beléptetettek közül a rendőrség 18 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

  • Több mint egy évszázad óta először fordult elő, hogy Oroszország nem fizette ki devizában fennálló államadósságát, ami a nyugati szankciók csúcspontja, amelyek elzárták a fizetési útvonalakat a tengerentúli hitelezők felé.

    Vasárnap végén lejárt a május 27-én esedékes mintegy 100 millió dollár kamatfizetés türelmi ideje, ami azt jelenti, hogy Oroszország nem teljesítette az adósságot.

    Március óta az ország eurókötvényeivel szorult helyzetben kereskedtek, központi bankjának devizatartalékait befagyasztották, legnagyobb bankját pedig kizárták a globális pénzügyi rendszerből. Moszkva azt állítja, hogy bár van pénze arra, hogy minden számlát fedezzen, mégis a fizetés elmaradására kényszerült.

    Az orosz pénzügyminiszter csütörtökön „bohózatként” írta le a helyzetet, hozzátéve: „bárki azt jelenthet be, amit csak akar”.

    Bárki, aki érti, mi folyik itt, tudja, hogy ez semmiképpen sem fizetésképtelenség

    – mondta Anton Sziluanov a Sky News szerint.

  • Az ukrajnai háború elől június 26-án 372 ember, köztük 55 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

    A hatóság kiemeli: a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is.

  • Egy videofelvételen látható, hogy milyen károkat okozott egy orosz katonai bázison egy amerikai HIMARS rakéta-sorozatvető, amelyhez nemrég jutottak hozzá az ukránok. A felvétel a Donbaszban, Izjum környékén készült. 

    Az amerikai fegyverek a múlt hét közepén érkeztek meg Ukrajnába, szombaton pedig az ukrán hadsereg vezérkari főnöke közölte, hogy már hadrendbe állították ezeket, és megkezdték a működésüket.

    A HIMARS-októl és a többi, nyugati államoktól érkező nehéztüzérségi eszköztől a szakértők azt várják, hogy ellensúlyozzák azt az orosz tüzérségi fölényt, amely a háború kezdete óta látható. 

  • Az ukrán elnök vasárnap éjjeli bejelentkezésében üzenetet fogalmazott meg az orosz pilótáknak, akiknek azt ígérte: felelősségre fogják vonni őket a háborús bűnökért.

    Zelenszkij emlékeztetett arra: vasárnap több rakétatámadás is ért polgári célpontokat az ukrán nagyvárosokban, az akciókban több civil meghalt vagy megsérült. Kifejtette, hogy szerinte a szankciók által növelni kell a nyomást Oroszországon azért, hogy megakadályozzák az efféle csapásokat, majd azzal folytatta:

    Ma meg szeretnék fogalmazni néhány célzott üzenetet. Először is a pilótáknak, rakétakezelőknek, gépészeknek és mindenkinek üzenném, akik részt vesznek az Ukrajna elleni rakéták elindításában, hogy meg fogunk találni mindannyiótokat. Mindannyian felelősek vagytok ezekért a csapásokért. És ha valaki azt hiszi, hogy el tudja kerülni a felelősségre vonást arra hivatkozva, hogy parancsot teljesített, az téved

    – mondta az ukrán elnök. 

    Mindeközben azt is hangsúlyozta: a lakóépületek rakétázása háborús bűnnek számít, és mindenkire „bírósági tárgyalás vár”, aki ebben részt vesz.

    És nem lesz hova rejtőznötök, még a Kaszpi-tenger partján vagy Belaruszban sem, ahonnan a rakétákat indítjátok

    – tette hozzá Zelenszkij.

    Az ukrán elnök külön üzent a belaruszoknak is, akiket szerinte az oroszok bele akarnak rángatni a háborúba. „Ti nem szolgák vagy ágyútöltelékek vagytok. Nem kell meghalnotok. És bárkit megakadályozhattok abban, hogy döntsön a sorsotokról” – fogalmazott. 

  • Egy orosz konzervatív tévécsatorna, a Tsargrad közölte: Ukrajna gyűjtést indított azért, hogy nukleáris fegyverhez jusson.

    Közlésük szerint az ukránok le akarják dobni a fegyvert Oroszországra, és atomháborút akarnak kirobbantani. 

    Az ukránok egyébként valóban indítottak adománygyűjtést a közösségi médiában fegyverekre is, de nem atomfegyverre, hanem Bayraktar-drónokra: alig három nap alatt 20 millió dollárt, vagyis 4 drón értékét gyűjtötték össze.

  • Június 27-ére virradó éjjel az orosz megszállók rakétacsapást mértek Odessza térségére – számolt be az ukrán déli hadműveleti parancsnokság Telegram-csatornán. 

    A régió elleni támadást Tu-22M stratégiai repülőgépekkel hajtották végre. A bombák több lakóépületben is kárt tettek. Az előzetes értesülések szerint hatan megsérültek, közöttük gyermekek is – emelték ki.

  • Az orosz hadsereg által megszállt Mariupol városában a civilek galambokat fognak, hogy legyen mit enniük – számolt be Denisz Kazanszki ukrán újságíró a Telegram-csatornán.

    Nem mindenkinek van elég élelme, ezért sok állampolgár a humanitárius segély hiánya miatt galambokat fog, és azokat eszi. Különleges csapdákat állítanak a madaraknak dobozokból

    – írta a posztban.

  • Köszöntjük olvasóinkat!

    Kezdődik az Index élő hírfolyama az orosz–ukrán háború eseményeiről. Vasárnapi percről percre cikkünk ide kattintva érhető el.

    Tartsanak velünk ma is!

Rovatok