Index Vakbarát Hírportál

A NASA történelmet ír az ausztráliai rakétakilövéssel

2022. június 27., hétfő 12:32

A NASA elindította az első rakétát az ausztrál kereskedelmi űrrepülőtérről. Itt indította el a NASA az első rakétát az Egyesült Államokon kívüli kereskedelmi űrrepülőtérről.

Az űrrakéta helyi idő szerint hétfőn kora reggel indult el az ausztrál helyszínről. A NASA szerint olyan asztrofizikai tanulmányokat tettek lehetővé, amelyeket csak a déli féltekén lehet elvégezni. A tudósok azt remélik, hogy segítségével tanulmányozhatják majd a csillagok fényének hatását a közeli bolygók lakhatóságára. A kilövés egyben az első Ausztráliában több mint 25 év óta.

A rakéta az első a három közül, amelyet az északi félteke szélén található, újonnan épített Arnhem Űrközpontból indítottak – írja a BBC.

Csillagképek titkait rejtik a begyűjtött adatok

A távoli helyszínre utazó bámészkodók mindössze 10 másodpercig láthatták a rakétát, mielőtt az belépett a Föld légkörébe.

A rakéta űrbeli tartózkodása rövid volt – a 13 méter hosszú lövedék a tervezett 15 perc után visszatért a Földre. A szakértők azonban úgy vélik, hogy az ez idő alatt gyűjtött adatok segítenek majd megvilágítani a 430 millió fényévre lévő csillagképek titkait.

Anélkül, hogy túlságosan belemennénk a tudományba, a rakéta gyakorlatilag egy nagy röntgenkamera volt, amely különböző asztrológiai jelenségeket szemlélt, és megpróbálta megörökíteni a Tejútrendszerben lévő sziklák egy részét, különösen az Alpha Centauri csillaghalmazt

– mondta Michael Jones, az Arnhem Űrközpont vezetője.

Ausztrália az utóbbi időben fokozta űrkutatási erőfeszítéseit, és egy védelmi ügynökséget alapított, amely Oroszország és Kína űrbeli ambícióival szemben kíván fellépni. 

Az Arnhem Űrközpont a világ első és egyetlen kereskedelmi tulajdonban lévő egyenlítői indítóhelye.

A következő indításra várhatóan július 4-én kerül sor. A NASA ígéretet tett arra, hogy minden anyagot és törmeléket összegyűjt és visszaszállít az Egyesült Államokba.

Rovatok