Index Vakbarát Hírportál

Abortuszpárti nők: nem érdemel szexet az a férfi, aki nem kötteti el magát

2022. június 28., kedd 07:02

Az abortuszpárti nők országos szexsztrájkot hirdettek az Egyesült Államokban, miután az amerikai Legfelsőbb Bíróság eltörölte az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade törvényt.

Mint arról beszámoltunk, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága eltörölte az abortuszt legalizáló Roe kontra Wade elnevezésű törvényt, így mostantól a tagállamok betilthatják az abortuszt. A határozatot a konzervatív oldalon öröm, a liberális oldalon gyász, felháborodás fogadta. Sok városban máris elkezdték bezárni az abortuszklinikákat.

Most egyes abortuszpárti aktivisták a közösségi médiában és utcai demonstrációkon követelik, hogy a nők tartózkodjanak a szexuális érintkezésektől. Az egyik Twitter-felhasználó egyenesen azzal hozakodott elő, hogy a nemi életre vonatkozó sztrájknak a házastársakra is ki kell terjednie.

A hétvégén New Yorkban utcai megmozdulást tartottak az abortuszpárti tiltakozók, és egy 24 éves nő azt nyilatkozta a New York Post című lapnak, hogy

nem érdemel velem szexet az a férfi, aki nem végeztet magán vazektómiát és nem harcol az utcákon az én jogaimért.

„Talán a szexsztrájk (vagy önmegtartóztatás) segítene a férfinépnek, hogy kiálljon a nőjogok ügye mellett” – írta a Twitteren Monique Pressley, aki saját elmondása szerint jogi elemző és politikai kommentátor. Egy másik Twitter-felhasználó pedig a republikánusoktól való önmegtartóztatásra szólított fel.    

Közben egymás után hallatják – a döntést elítélően – hangjukat amerikai hírességek is. A popénekes Pink például hétfőn azt kérte, hogy az abortuszt ellenzők többé ne hallgassák a dalait. Julia Louis-Dreyfus színésznő pedig bejelentette, hogy saját születésnapi ajándékaként adománygyűjtést rendez abortuszpárti kongresszusi jelölteknek.

A Roe kontra Wade-ügyben hozott döntésében az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága 1973-ban azt mondta ki, hogy az amerikai alkotmánnyal ellentétes a művi terhességmegszakítás szabályozása tagállami szintű törvényhozásban. Ezzel lényegében országosan – valamennyi tagállamban – garantálta a nők szabad választási jogát az abortuszhoz.

Rovatok