Index Vakbarát Hírportál

Panasz érkezett a Google ellen legalább öt országból

2022. június 30., csütörtök 12:00

A Google-t támadás érte az európai fogyasztóvédelmi csoportok részéről, melyek azzal vádolják az amerikai óriáscéget, hogy a felhasználók folyamatos megfigyelését végzi, és tárolja adataikat attól a perctől kezdve, hogy Google-fiókot nyitottak.

Az Alphabet egysége megsértheti az adatvédelmi törvényt azzal, hogy az embereket egy olyan rendszerbe irányítja, ahol minden tevékenységüket a digitális óriáscég figyeli, és ezzel visszaél – állítja a BEUC regionális fogyasztóvédelmi szervezet, amely tíz nemzeti alcsoport fellépését koordinálja a vállalat ellen.

A megtévesztő kialakítás, a nem egyértelmű nyelvezet, a félrevezető választási lehetőségek és a hiányzó információk kombinációjával a Google fiókregisztrációs folyamata arra irányul, hogy a fogyasztókat rávegye arra, hogy engedélyezzék adataik kiterjedt feldolgozását

– áll a BEUC csütörtöki közleményében a Bloomberg szerint.

A brüsszeli székhelyű szervezet közölte, hogy görög, francia, szlovén, norvég és cseh tagjai panaszt nyújtottak be a helyi felügyeleti hatóságokhoz. Mások figyelmeztették a hatóságokat a vállalat gyakorlatára, míg egy német szervezet figyelmeztetést küldött a Google-nek, hogy beperelheti.

A Google védekezik

Az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, a GDPR felhatalmazza az adatvédelmi hatóságokat, hogy a vállalat éves bevételének 4 százalékáig terjedő büntetést szabjanak ki. Egyik napról a másikra Írország felügyeleti hatósága lett a blokk legfőbb szabályozó hatósága, amely több tucat európai bázissal rendelkező amerikai technológiai céget vizsgál – így például a Metát is. A nemzeti hatóságoknak is megmaradnak bizonyos jogosítványaik, hogy beavatkozzanak a helyi fogyasztókat érintő ügyekbe.

A Google közölte, hogy mostantól különböző lehetőségeket kínál, amikor valaki új fiókot hoz létre, „hogy segítse az embereket abban, hogy a saját feltételeik szerint döntsenek”.

Ezek a lehetőségek nyilvánosak, és úgy terveztük meg őket, hogy egyszerűen érthetőek legyenek. Kiterjedt kutatási erőfeszítésekre, az adatvédelmi hatóságoktól kapott útmutatásra és a tesztelők visszajelzéseire alapoztuk őket. A Google elkötelezett amellett, hogy ezek a választási lehetőségek világosak, egyszerűek és a legkorszerűbbek legyenek.

Google-fiók kell a szolgáltatásokhoz

A BEUC szerint egyes esetekben a felhasználók kénytelenek Google-fiókot létrehozni, amikor a vállalat egyes termékeit és szolgáltatásait szeretnék használni, például amikor a cég Android-rendszerén alapuló okostelefont vásárolnak.

A BEUC szerint a regisztrációs szakasz egy kritikus pont, amely meghatározza a fiókok működését. A felhasználó egyetlen lépéssel, vagyis a gyors „személyre szabással” egy kattintással beállítja az összes olyan fiókbeállítást, „amely a Google megfigyelési tevékenységét táplálja” – közölte a szervezet, hozzátéve, hogy nincs lehetőség arra, hogy „az összes beállítást egyetlen kattintással kikapcsolja”.

Ha egy adatvédelmi szempontból kedvezőbb opciót szeretnének, a felhasználóknak „egy hosszabb folyamaton és a nem egyértelmű és félrevezető opciók zűrzavarán kell átverekedni magukat” – jelezte a BEUC.

Rovatok