Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok „jó szándékból” elmenekültek a Kígyó-szigetről

2022. június 30., csütörtök 12:28

Szerda éjjel tüzérségi támadást hajtottak végre a Kígyó-szigeten, amit követően az oroszok elmenekültek – közölte az ukrán hadsereg déli hadműveleti parancsnoksága. Az oroszok nem sokkal később bejelentették, hogy „jó szándékból” elhagyták a szigetet.

Az ukránok azt írták, hogy az éjjeli akciót követően az életben maradt orosz katonákat két csónakkal evakuálták a szigetről. Elmondásuk szerint a szigeten még mindig ég a tűz, és az evakuáció után is robbanásokat hallottak onnan.

Mindeközben az orosz védelmi minisztérium szóvivője, Igor Konasenkov őrnagy is megerősítette, hogy elhagyták a szigetet, bár ő egy kicsit máshogy indokolta meg a lépést,

UGYANIS AZT MONDTa, HOGY A „JÓ SZÁNDÉK” VEZÉRELTE ŐKET. 

Konasenkov úgy fogalmazott: az Orosz Föderáció a lépéssel azt próbálja bizonyítani, hogy „nem gátolja az ENSZ arra vonatkozó erőfeszítéseit, hogy egy humanitárius korridort hozzanak létre a mezőgazdasági termékek Ukrajnából történő exportálása érdekében”. Hozzátette azt is, hogy innentől kezdve szerinte nem lehet Oroszországot azzal vádolni, hogy éhínséget idéz elő az élelmiszer-kereskedelem megakadályozásával.

Lényegében tarthatatlan volt

háború elején ismertté vált Kígyó-szigetet az oroszok február 24-én elfoglalták ugyan, de az ukránoknak már több alkalommal is sikerült lecsapniuk a szárazföldi területektől nem messze lévő – és ezáltal nehezen védhető – szigetre.

Az ukránok legtöbbször repülőgépekkel és drónokkal támadták a szigetet, az akciókról több esetben videó is készült. Legutóbb egy héttel ezelőtt jelentettek be egy ilyen csapást az ukránok.

Rovatok