Index Vakbarát Hírportál

Alekszej Navalnijnak Putyin arcképe alatt kell ülnie a börtönben

2022. július 1., péntek 19:22

Először hallatott magáról Alekszej Navalnij, mióta nemrég átszállították egy eddiginél is szigorúbb börtönbe. A közösségi oldalain számolt be részletesen arról, hogyan néz ki most egy napja.

Többek között arról mesélt, milyen büntetésben részesül a börtönben: órákig Putyin portréja alatt kell ücsörögnie egy kényelmetlen kis padon, miközben a „dicsőség az FSZB-nek” című dal üvölt a hangszórókból.

Védői június elején terveztek volna egy látogatást a prokovi börtönben, ahol addig raboskodott, ám akkor kiderült, hogy átszállították egy ismeretlen helyre. Később aztán kiderült, hogy a Melehovó 6-os büntetőtelepre szállították át, Oroszország egyik legismertebb és sokak véleménye szerint legkeményebb börtönébe. 

Alekszej Navalnij elmondása szerint a börtönben még van egy külön rész, mondhatni „börtön a börtönben”, ahol gyilkosságért elítélt rabokkal van összezárva. A Twitteren viccelődve azt írta, hogy igazából ugyanúgy él, mint Putyin vagy Medvegyev. Alekszej Navalnij egy napjának leírása:

Hogy mi ebben a fegyelmezés, azt nem tudom, azonkívül, hogy megrokkan a hátam. De talán pont az a cél

 – írja Navalnij, aki megpróbál optimistán gondolkodni és lekötni magát. Munka közben például megtanulta Hamlet monológját angolul.

Navalnijt többek között szélsőséges terrorista kötődésekkel vádolják. A többszörösen elítélt politikus Putyin egyik legádázabb politikai ellenfele. Többször fellebbezett az ítélet ellen, mindannyiszor elutasították. 

Rovatok