Index Vakbarát Hírportál

Megegyezhetnek a sztrájkolók, helyreállhat a tömegközlekedés Angliában

2022. július 1., péntek 18:26

Angliában elindultak a kompromisszumos megállapodás irányába, miután meghallgatták a sztrájkoló vasutasok és a metróban dolgozók követeléseit az állami Network Rail tulajdonosai. A szigetország tömegközlekedése sok helyen válságos állapotba került, ezért szükséges az egyeztetés.

Több mint harminc éve nem tapasztalt méretű tömegközlekedési sztrájksorozat kezdődött Nagy-Britanniában, amikor a londoni metróhálózat alkalmazottai is sztrájkba léptek. A vita több mint egy tucat vonatüzemeltető vállalatnál a fizetést, a munkahelyi biztosításokat és a munkakörülményeket érinti. 

A Network Rail, a brit vasúti pályák és főbb állomások államilag támogatott tulajdonosa jelezte, hogy előrelépés történt a múlt hónap végén háromnapos országos sztrájkhoz vezető munkaügyi vita lezárása felé. „A cég óvatosan optimista a Vasúti, Tengerészeti és Közlekedési Dolgozók Nemzeti Szakszervezetével való megállapodással kapcsolatban, miután egy hétig tárgyaltak a június 25-i utolsó munkabeszüntetés után – mondta Tim Shoveller főtárgyaló pénteken a Bloomberg tájékoztatása szerint.

Fizetés és munkakörülmények

A megbeszéléseken a szakszervezet munkahelyi biztonságra vonatkozó követeléseiről, valamint a munkahelyi biztonság biztosításához szükséges megtakarításokról tárgyaltak, amelynek lesz folytatása.

A Network Rail visszavonta a július 1-jén kezdődő elbocsátásokról szóló konzultációs folyamat elindítását. Ha a Network Rail kiadta volna a hivatalos elbocsátási konzultációt, a Network Railnél dolgozók szakszervezete azonnal új sztrájkidőpontokat kért volna. A Network Rail karbantartó részlegén belül a munkahelyek biztonságával és a beosztással kapcsolatos kérdésekről szóló tárgyalásokban szünetet tartanak, hogy a tagoktól visszajelzéseket kérjenek, ami az egész jövő hetet igénybe veheti. A fizetésemelésről még nem tárgyaltak, miután legalább 7 százalékos béremelést követelt az RMT szakszervezete.

Rovatok