Index Vakbarát Hírportál

Új szavak, amelyeket az orosz–ukrán háború tanított nekünk

2022. július 3., vasárnap 21:17

A háború kitörése után megszaporodtak azok a nem feltétlenül pozitív jelentést hordozó kifejezések az ukrán nyelvben, amelyek nemcsak hogy megújították a közbeszédet, de még hangsúlyosabbá tették az ukránok oroszellenességét. De vajon mi köze az orkoknak a háborúhoz? Hogy jönnek elő ismét az eddig csak a második világháború kapcsán ismert Gauleiterek? Rövid háborús zsebszótár az Indexen.

Mint megannyi nemzetközi konfliktus, úgy a mostani is sajátos relevanciával bír. Nem csupán a szembenállók eltérő hadászati ereje ad különös színezetet a konfliktusnak, hanem az azt övező sajátos retorika is. Esetünkben azokat az ukrán nyelvben megjelent és új kontextusban használt szavakat, kifejezéseket vettük górcső alá, amelyek a háború nyomán terjedtek el

Makronit

Emmanuel Macron francia elnök hiába támogatta Ukrajna uniós tagságát, népszerűsége továbbra is igen alacsony az ukránok körében. A kifejezést azokra használják, akik ugyan roppantul aggódnak valamiért, ám valódi tettekre csak ritkán szánják el magukat.

Egy ukrán humoroldal szerint makronitnak lenni nem más, mint az a képesség, ami sértéssel kezdődik, fenyegetéssel folytatódik, majd végül kéréssel fejeződik be.

Orkok

Az orkok J. R. R. Tolkien műveiben torz kinézetű és rosszindulatú fajt alkotnak. Legfontosabb és legismertebb előfordulásuk J. R. R. Tolkien Középföldéről szóló történeteiben olvasható. A Gyűrűk Urában Szauront szolgálják. Jelen esetben a kifejezés az orosz katonákra és megszállókra utal, akik kiszolgálják Vlagyimir Putyint. 

Rashist

Az oroszok leírására használt lekicsinylő jelző, amit a fasiszta és a rasszista kifejezés angolból átvett kombinációjából alkottak. Az utóbbi hónapokban nagyon erősen terjedt a használata a köznyelvben, válaszul Putyin állandóan emlegetett nácítlanítási törekvéseire.

Koloradi

Ez a kifejezés azokra az oroszbarát szakadárokra utal, akik narancssárga-fekete ruhában díszelegnek, olykor az orosz Szent György-renddel a mellükön. A rendet 1769. november 26-án alapította II. Katalin orosz cárnő. Az első világháborúban számos orosz katona részesült ebben a kitüntetésben. Önfeláldozással és bátorsággal lehetett kiérdemelni a kitüntetést, amelyet csak az orosz cár vagy cárnő adhatott át.

A világháborúban számos orosz katonai pilótát tüntettek ki vele. A legmagasabb fokozatnak a negyedik számított. A kifejezést egyébként a kolorádóbogár, a nálunk is ismert, rendkívül kártékony amerikai krumplibogár ihlette, amelynek ugyanolyan narancs-fekete csíkjai vannak, mint a Szent György-rendnek.

Gauleiter

Gauleiternek 2022 februárja után azokat az ukrán polgármestereket, politikusokat nevezik, akiket az oroszok által megszállt területeken neveztek ki, és kiszolgálják Moszkvát. A kifejezés a II. világháború idején vált ismertté. Ugyanis a nácik, amikor elfoglaltak egy-egy országot, akkor azok irányítására egy-egy Gauleitert neveztek ki, aki a náci párt és a Harmadik Birodalom érdekeit képviselte. Fölöttük már csak a Reichsleiter és maga a Führer állt. Az ukránok gyakran használják emellett a német rendőrség megnevezését, a Polizei szót is.

Cornobaites

Ezt akkor használják, amikor valaki ugyanazt a hibát követi el folyamatosan. A kifejezést a herszoni régióban található Csornobaivka ukrán falu ihlette, amelyet az orosz erők többször is megpróbáltak elfoglalni, sikertelenül. 

Traktoros csapatok

Azoknak az ukrán farmereknek a beceneve, akik a háború kitörése óta nagy népszerűségnek örvendnek. Mégpedig azért, mert iszonyatosan erős traktorjaikkal több alkalommal is egyszerűen elvontatták az oroszok tankjait vagy mobil rakétavető rendszereit. 

Z

A rejtélyes betű gyorsan a háború egyik fő szimbólumává nőtte ki magát. Eleinte sokan úgy gondolták, hogy a  „Z” betű valójában egy kettes szám, amely február 22-ét jelenti. Ez volt az a nap, amikor Oroszország ratifikálta a „barátságról, együttműködésről és kölcsönös segítségnyújtásról” szóló egyezményt a két szakadár kelet-ukrajnai régióval – Donyeckkel és Luhanszkkal. Az emberek döntő többsége viszont ma már úgy hiszi, hogy a jelzés egyszerűen arra szolgál, hogy az orosz hadsereg azonosítsa saját erőit. További lehetséges magyarázatokról ebben a cikkben írt az Index.

(Borítókép: Sergey Bobok / AFP)

Rovatok