Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió biztosa szerint mindenképpen szükség van az atomenergiára

2022. július 5., kedd 21:07

Bár fel szeretnénk hagyni a fosszilis energiahordozók használatával, a földgáz mégis része lehet az energiamixnek, miként az atomenergia is mint átmeneti energiahordozó, amelyek egyaránt elengedhetetlenek a zöld átmenethez és a klímacélok megvalósításához − jelentette ki Mairead McGuinness, az Európai Bizottság pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és tőkepiaci unióért felelős biztosa Strasbourgban az Európai Parlament plenáris ülésén kedden.

Mairead McGuinness a taxonómia rendelet módosítását célzó EP-javaslatról − amely a földgázt és az atomenergiát kivenné a fenntartható energiaforrások közül − tartott vitán kiemelte: a taxonómia önkéntes eszköz, amely magánberuházásokat igyekszik ösztönözni arra, hogy olyan területekre fektessenek be, amelyek segítik a klímacélok elérését. Az orosz fosszilis energiahordozóktól való függetlenedéshez szintén ilyen beruházásokra van szükség.

Emlékeztetett: a tagállamok teljes mértékben önmaguk határozhatják meg saját energiamixüket. Az Európai Bizottság egyetlen tagállamot vagy magánberuházót sem kötelez arra, hogy atomenergiába vagy gázberuházásokba fektessen, ugyanakkor kritériumokat határoz meg arra, hogy a gázba vagy az atomenergiába való befektetés megfeleljen, és segítse a kitűzött célokat − írta meg az MTI. 

Biztosítani kell, hogy a gáz-, illetve az atomenergiai infrastruktúrák átalakulhassanak alacsony vagy nulla károsanyag-kibocsátású erőművekké − mondta. A gáz vagy az atomenergia használata nem történhet a megújuló energiaforrások rovására, ahogy szükséges az is, hogy a magánberuházások hozzájáruljanak a hosszú távú klímacélok megvalósításához, a klímasemlegesség eléréséhez – szögezte le az uniós biztos.

(Borítókép: Mairead McGuinness 2022. március 29-én. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency via Getty Images)

Rovatok