Index Vakbarát Hírportál

Ötvenezer embert kellett evakuálni Ausztráliában a súlyos áradások miatt

2022. július 5., kedd 08:54

A súlyos áradások miatt természeti katasztrófa által sújtott területnek nyilvánították Új-Dél-Wales államot Ausztráliában kedden.

A hétfő késő este történt bejelentés következtében meg lehetett kezdeni a sürgősségi pénzek gyors folyósítását az érintett területekre. Péntek óta, különösen Sydney-ben, hatalmas felhőszakadások voltak. A BBC szerint Új-Dél-Wales egyes részeire négy nap alatt több csapadék hullott, mint Londonban egy év alatt – írja az MTI.

Kedd reggel óta mintegy 50 ezer embert szólítottak fel arra, hogy hagyja el az otthonát, és vonuljon biztonságos helyre az áradások miatt. Az éjszaka folyamán több százan kértek sürgősségi segítséget – jelentette az ABC helyi televízió. A mentőszolgálatokat többször is kihívták a lakosság mentésére. Csaknem húszezer házban nincs áram, a hatalmas víz több nagy területet is elborított.

Ausztrália keleti partvidéke és Új-Zéland északi szigete közötti erőteljes alacsony nyomású időjárási rendszer nedvességet és hullámokat sodort Új-Dél-Wales felé, és ez okozza a felhőszakadást. Az érintett területek egy részén június végén még mindig a februári és márciusi áradások okozta károkat próbálták helyreállítani.

Szélsőséges időjárási jelenségek régóta sújtják Ausztráliát, és ezeket az utóbbi években az éghajlatváltozás csak súlyosbította. Január közepén például az ország nagy részén hőhullám tombolt, az ország nyugati részén 50 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek.

Rovatok