Index Vakbarát Hírportál

A britek többsége már úgy gondolja, hiba volt a brexit

2022. július 8., péntek 19:53

A legtöbb brit szerint a brexit rosszul sült el, Boris Johnson óriási problémahalmazt hagyott a következő miniszterelnökre.

A legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a brexit támogatottsága az Egyesült Királyságban összeomlott, és a leköszönő miniszterelnök kritikusai ma magabiztosan azzal érvelhetnek, hogy Johnson inkább problémákat hagy maga mögött, mint azt a „bizonyságot és stabilitást”, amelyet 18 hónappal ezelőtt állított − írta meg a Guardian

A London School of Economics tanulmánya szerint „meredeken csökkent” Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti kereskedelmi kapcsolatok száma, mivel a kisvállalkozások beleragadtak a bürokráciába. Az Office for Budget Responsibility, a kormányzati kiadásokat felügyelő szervezet az év elején azt mondta, hogy a brexit „komoly tényező lehetett abban”,  hogy az Egyesült Királyság lemaradt a többi G7-gazdaság mögött a világjárvány utáni fellendülésben.

A Johnson brexithagyatékát védelmezők számára azonban a leginkább aggasztó a közvélemény változása. A YouGov legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az Egyesült Királyság minden régiója úgy véli, hogy a brexit hiba volt, és a megkérdezettek 55 százaléka úgy gondolja, hogy a brexit rosszul sikerült, míg csupán 33 százalékuk szerint lettek inkább pozitívak a hatásai.

A brit parlamentben a Liberális Demokratákon kívül kevesen gondolják, hogy az Egyesült Királyság készen áll az Európai Unióhoz való újbóli csatlakozásra. A felmérések azonban azt sugallják, hogy az a mód, ahogyan a brexit „megtörtént”, törékennyé tette azt.

Mint azt megírtuk, Keir Starmer, az ellenzéki Munkáspárt szerint a régi viták újrakezdése semmilyen módon nem ösztönözné a gazdaság növekedését, nem csökkentené az élelmiszerárakat, nem segítené a brit üzleti vállalkozások sikerét a modern világban.

A brexit visszafordítása a megosztottság további mélyülésének receptje lenne, elvonná a figyelmet az emberek előtt tornyosuló nehézségekről, és garantálná, hogy Nagy-Britannia még egy évtizedre leragadjon

 − közölte. 

(Borítókép: Vuk Valcic / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok