Index Vakbarát Hírportál

Makaón már a kaszinókat ajánlják fel egészségügyi létesítménynek, mert kevés a kórház

2022. július 8., péntek 08:17

A makaói hatóságok két szállodával bővítették a Covid–19 kezelésére szolgáló intézmények számát, hogy így próbálják növelni a járvány kezelésére alkalmas intézmények kapacitását.

Az SJM Holdings tulajdonában lévő Grand Lisboa Palace keleti szárnya és a Melco Resorts tulajdonában lévő Grand Hyatt szálloda együttesen közel 800 szobát kínál majd. A Sands China Sheraton szállodáját és a londoni üdülőhelyet már a karantén ideje alatt is használták – írja a Reuters

A bejelentést az előzte meg, hogy Makaó csütörtökön 128 új megbetegedésről számolt be, amely június közepe óta már összesen 1215 pozitív esetet jelent. A hatóságok szerint több mint 15 ezren vannak karanténban.  

A 600 ezer lakosú országnak mindössze egyetlen közkórháza van, és az egészségügyi ellátórendszer már a koronavírus-járvány előtt sem volt a legfelkészültebb. A hatóságok rögtönzött kórházat állítottak fel egy sportlétesítményben a város Las Vegas-i stílusú részén, ahol mintegy 600 egészségügyi dolgozó segíti a munkát. 

Makaó Kínához hasonlóan zéró Covid-politikát folytat, amelynek az a célja, hogy mindenáron megfékezze a járvány elterjedését az országban. Csütörtökön hatalmas tömeg tolongott az élelmiszerboltokban, mert a város lakói attól tartanak, hogy hamarosan lezárások jönnek. A kormány cáfolta a híreszteléseket, és felszólította az embereket, hogy ne kezdjenek pánikvásárlásba. 

Az egész világban ismét felfutóban van a járvány, emiatt Olaszországban újra kötelezővé tették a maszkviselést a munkahelyeken. Cipruson ismét kötelező a beltéri maszk viselése. Az új variáns miatt a WHO masszív nyári járványhullámra figyelmeztette Európát, bár Müller Cecília szerint szabad lesz a nyár. Szlávik János szerint ez a fertőzés enyhébb a járvány korábbi szakaszaiban tapasztaltaknál. 

(Borítókép: Koronavírustesztet végző egészségügyi dolgozók Makaóban, Kínában 2022. június 19-én. Fotó: John Mak  / Reuters)

Rovatok