Index Vakbarát Hírportál

346 millió afrikai éhezőt számol a Vöröskereszt

2022. július 12., kedd 18:45

Rendkívüli aggodalmának adott hangot a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) az éhező emberek világszerte növekvő száma miatt; csak Afrikában 346 millió embernek nincs elegendő élelme, ami a kontinens lakosságának mintegy negyedét jelenti.

Genfben Robert Mardini, az ICRC főigazgatója arra figyelmeztetett, hogy az afrikai éhezők száma meghaladja a 346 milliót, ami azt jelenti, hogy a kontinens negyede szenved hiányt. Világszerte pedig már több mint 800 millióan éheznek.

„A helyzet sürgető, és az idő egyre fogy”

„A fegyveres konfliktus, az ingatag politikai helyzet, a klímaváltozás hatásai és a koronavírus-járvány kikezdte azokat a képességeket, amelyek a sokkhatások átvészeléséhez, illetve a talpra álláshoz szükségesek” – hangsúlyozta Mardini. Hozzátette: a helyzetet tovább súlyosbította az ukrajnai háború gazdasági hatása.

„A helyzet sürgető, és az idő egyre fogy” – hívta fel a figyelmet Mardini egy „elképzelhetetlen emberi árat követelő” lehetséges humanitárius válság kockázatára figyelmeztetve.

Hozzátette, hogy különösen rossz a helyzet Szíriában, Jemenben, Maliban, Szomáliában, Afganisztánban és Etiópiában, ahol elhúzódó fegyveres konfliktus dúl. Mint mondta, az ukrajnai háború következtében megugrott élelmiszerárak különösen azokat sújtják, akik amúgy is kiszolgáltatottak. Tovább tetézi a bajt, hogy Afrika egyes térségeit 40 éve nem tapasztalt aszály sújtja.

(MTI)

Rovatok