Index Vakbarát Hírportál

Elfogadta az elnök lemondását a Srí Lanka-i parlament

2022. július 15., péntek 10:11

A Srí Lanka-i parlament elfogadta Gotabaja Radzsapaksza elnök lemondását, és ezzel véget vetett a közel 20 évig hatalmat gyakorló család uralmának, írta meg péntek délelőtt a BBC.

Radzsapaksza azután mondott le, hogy Szingapúrba menekült az országban kirobbant tömegtüntetések közepette.

Srí Lankán gazdasági káosz lett úrrá, mivel élelmiszer, üzemanyag és más alapvető ellátási cikkek akut hiányával kell szembenéznie az állampolgároknak, emlékeztet a BBC összefoglaló cikke. Mahinda Japa Abejvardena, a Srí Lanka-i parlament elnöke pénteken közölte, hogy 

elfogadta Radzsapaksza lemondását, amelyet csütörtökön késő este kapott meg.

Felszólította a parlamentet, hogy szombaton üljön össze, hogy megkezdődjön az új vezető megválasztásának folyamata. A parlamentnek egy hónap áll rendelkezésére, hogy megválassza az új vezetőt, írja a brit közszolgálati műsorszolgáltató.

Radzsapaksza – aki e-mailen küldte el lemondását – felesége és két testőre kíséretében hagyta el az országot a Srí Lanka-i légierő repülőgépén, és a Maldív-szigetekre utazott, ahonnan csütörtökön továbbindult Szingapúrba. A 73 éves politikus az országát sújtó gazdasági és politikai válság nyomán kirobbant tömegtüntetések hatására eredetileg szerdán tervezett hivatalosan megválni tisztségétől.

Radzsapaksza távozását követően Ranil Vikremeszinghe kormányfőt nevezték ki ügyvezető elnöknek. A tüntetők körében népszerűtlen Vikremeszinghét azonban Radzsapaksza közeli szövetségesének tekintik, és lemondását követelik.

Az országban a helyi törvények szerint a hivatalban lévő államfőt nem lehet letartóztatni, és valószínűleg ezt kihasználva tervezte meg a szökést.

Az ország súlyos gazdasági és politikai válsággal küzd, amelyet az váltott ki, hogy a koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag megszűnt a szigetország egyik fő bevételi forrását adó turizmus, az agráriumot pedig az tette tönkre, hogy a kormány a biogazdálkodás előnyben részesítésére hivatkozva megtiltotta a műtrágya importját, írja az MTI.

Rovatok