Index Vakbarát Hírportál

Elpusztult a világ leghíresebb fehér bálnája

2022. július 16., szombat 21:28

Egy ritka albínó bálnát holtan találtak Mallacoota partján, az ausztráliai Victoria állam keleti részén. Attól tartanak, hogy Migaloo, a világ egyetlen albínó púpos bálnája tetemét fedezték fel.

Félő, hogy a Mallacoota partján talált ritka fehér bálna a világhírű púpos Migaloo lehet.

A bálna tetemét szombat reggel fedezték fel a csak vízen keresztül megközelíthető parton. Azt nem tudni, hogy mióta volt ott. Sokan attól tartanak, hogy az elpusztult állat Migaloo lehet – az a hófehér bálna, amelyet 1991 óta rendszeresen láttak Ausztrália partjainál, és amely némileg a tengeri élővilág hírességévé vált.

Genetikai vizsgálatokat végeznek

Peter Coles helyi lakos, aki éppen kajakkal horgászni indult, miután átkelt a partra, meglátta az elpusztult emlőst. A Sky Newsnak nyilatkozva elmondta, az állat még holtában is gyönyörű volt. „Tiszta fehér volt, és márványosnak tűnt. Szerintem olyan volt, mint egy szobor, szinte nem is tűnt valódinak” – állapította meg a férfi.

Migaloo egy hím púpos bálna, amely a becslések szerint 1986-ban született, és az elmúlt két évben eltűnt, miután elvesztette a nyomkövető chipjét.

Tengeri szakértők szerint a bálna tartózkodási helye egybeesik Migaloo vándorlási mintájával. A tudósok jelenleg fényképek és genetikai mintavétel segítségével próbálják megállapítani, hogy a bálna valóban Migaloo-e.

50 évig is elélhetett volna

Migaloo körülbelül 15 méter hosszú és körülbelül 40 tonnás lehet.

Migaloo őslakos nyelven „fehér fickót” jelent, és ő az egyetlen ismert, tetőtől talpig fehér púpos bálna a világon.

Migaloo-t 2010-ben filmezték le először a Nagy-korallzátony közelében, Észak-Queenslandben.

A púpos bálnák várható élettartama 45-50 év. Ha a becslések helytállóak, Migaloo most körülbelül 36 éves lenne.

Rovatok