Index Vakbarát Hírportál

Mégsem a világ leghíresebb fehér bálnája pusztult el

2022. július 17., vasárnap 10:07

Szakértők megerősítették, hogy a Mallacoota partján talált fehérbálna-tetem nem Migaloo, tehát nem a világ egyetlen albínó púpos bálnája pusztult el.

A tengerparton talált fehér bálna teteme nem a jól ismert albínó púpos Migaloo az ausztráliai Victoria állam környezetvédelmi minisztériuma szerint.

Egy albínó bálna tetemét találták a héten az állam távol-keleti részén fekvő Mallacoota egyik strandján, ami aggodalmat keltett, hogy a kedvelt Migaloo lehet az, akit először 1991-ben láttak a Byron Bay település közelében.

A tetemről készült képek, amelyeket a hatóságok megtekintettek, bizonyítják, hogy nem Migalooról van szó. Megerősítették, hogy egy fejletlenebb nőstényről van szó, Migaloo pedig egy hím.

Genetikai vizsgálatokkal igazolták

Két éve látták utoljára Migaloot. Vanessa Pirotta, a Macquarie Egyetem vadvilággal foglalkozó kutatója elmondta, hogy az ilyen hosszú időszakok, amikor nem látják az állatot, nem szokatlanok.

Azt is elmondta, hogy a bálnáról készült fotók megtekintése után lehet, hogy nem is fehér bálna, hanem olyan, amelyik az időjárásnak való kitettség miatt elpusztulva elvesztette pigmentációját.

A tudósok rendelkeznek genetikai mintákkal Migalootól, ami azt jelenti, hogy bármilyen maradványt meg tudnak vizsgálni, hogy megerősítsék, hozzá tartoznak-e.

„A legvalószínűbbnek az tűnik, hogy egy fehér bálnáról van szó, vagy legalábbis egy sötétebb pigmentációjú bálnáról, amely a tengerbe veszett, majd partra sodródott, és idővel elöregedett” – mondta Pirotta.

Rovatok