Index Vakbarát Hírportál

Tovább reped az észak-olaszországi gleccser, ahol többen is meghaltak a hónap elején

2022. július 18., hétfő 20:14

Egy újabb repedés jelent meg az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának számító Marmolada lejtőin, a gleccseren, ahol a hatóságok 25-35 méter széles repedéseket fedeztek fel.

Újabb nagy repedés keletkezett a gleccseren az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol július elején 11 kiránduló vesztette életét egy jéglavinában – számolt be az MTI.

Egy turistaház őre nagy zajokat hallott vasárnap, majd értesítette a hatóságokat, amelyek egy 200 méter hosszú és 25-35 méter széles repedést találtak a jégmezőn, erről videót is közzétettek.

A gleccser a július 3-i katasztrófa óta le van zárva a látogatók elől.

A szerencsétlenség miatt az olasz polgári védelem a tartományi hatóságokkal együttműködve alapos vizsgálatnak tervezi alávetni az alpesi gleccsereket, hogy kijelöljék a lehetséges veszélyes helyeket, amelyeket folyamatos megfigyelés alatt tartanak majd.

Emellett általában is tanulmányozzák, hogy milyen hatást gyakorol a térségre a klímaváltozás – közölte hétfőn a polgári védelem.

A július elején történt természeti katasztrófának is köze lehet a klímaváltozáshoz. A tragédia előtt a térségben lényegesen melegebb volt a szokásosnál, ez elősegíthette a nagy mennyiségű jég, hó és hordalék leválását.

Rovatok