Index Vakbarát Hírportál

Kettő másodpercen múlt, hogy meghal-e Abe Sinzó

2022. július 19., kedd 06:59

Két másodperc – ennyin múlott Abe Sinzó japán miniszterelnök élete, aki nemrég merénylet áldozata lett. A biztonsági szakértők elemezték a gyilkosságról készült felvételeket, mutatjuk, mire jöttek rá.

A testőrök megmenthették volna Abe Sinzó japán miniszterelnököt, ha védelmet nyújtanak neki, vagy eltávolítják a tűzvonalból az első elhibázott lövés és a második lövés között eltelt 2,5 másodpercben, amely halálos sebet ejtett rajta – állítja több biztonsági szakértő, akik átnézték a volt japán vezető meggyilkolásáról készült felvételeket.

A japán és nemzetközi szakértők szerint az, hogy a japán miniszterelnököt nem védték meg a második lövéstől, biztonsági mulasztások sorozatát követte. Abe Sinzó megölése a nyugati Narában egy házilag készített fegyverrel történt. A japán hatóságok – köztük Fumio Kishida miniszterelnök – elismerték a biztonsági hiányosságokat, és a rendőrség közölte, hogy nyomozást indít.

A Reuters a biztonsági szakértők mellett hat szemtanúval is beszélt a helyszínen, és több, az interneten elérhető, különböző szögekből készült videót is megvizsgált, hogy összerakja a lövöldözés előtti biztonsági intézkedésekről szóló részletes beszámolót.

Látniuk kellett volna, hogy a támadó nagyon is tudatosan a miniszterelnök háta mögé megy, és közbe kellett volna avatkozniuk

– mondta Kenneth Bombace, a Global Threat Solutions vezetője, aki Joe Biden biztonságáért felelt, amikor elnökjelölt volt.

Az elkövető körülbelül hét méterre közelítette meg Abe Shinzót, mielőtt leadta volna az első lövést, amely nem talált. A második lövést, amely eltalálta, körülbelül öt méterre adta le. John Soltys, a Navy SEAL és a CIA volt tisztje, aki jelenleg a Prosegur biztonsági cég alelnöke, elmondta, hogy szerinte a miniszterelnök testőrei nem úgy tűntek, mintha „koncentrikus biztonsági gyűrűt” alakítottak volna ki. „Nem volt semmiféle megfigyelés a tömegben” – mondta a tiszt.

Bár a biztonsági emberek pillanatokkal később elkapták és letartóztatták a támadót, „rossz reakció” volt, hogy a biztonságiak egy része a lövöldöző után ment, ahelyett, hogy Abe védelmére kelt volna – mondta Mitsuru Fukuda, a Nihon Egyetem válságkezelésre és terrorizmusra szakosodott professzora.

Yasuhiro Sasaki, a Tokióhoz közeli Saitama prefektúra nyugalmazott rendőrtisztje, aki a különösen fontos emberek biztonságáért felelt, úgy véli, elég volt a biztonság, „de nem volt veszélyérzet”. „Mindenki megijedt, és senki sem ment oda, a miniszterelnökhöz” – magyarázta.

A felvételeken négy testőr látható a védőkorláton belül, miközben Abe beszélt, Koichi Ito, a tokiói rendőrség különleges támadócsoportjának volt őrmestere szerint, aki jelenleg biztonsági tanácsadó. Számukat megerősítette Maszahiro Okuni helyi politikus, aki a helyszínen volt.

Amikor a volt miniszterelnök beszédet mondott, a videófelvételeken a támadó is látható volt a háttérben, amint tapsol. Ahogy a merénylő felment Abe Sinzó mögé, a biztonságiak nem léptek közbe, legalábbis a felvételeken ez látszik.

Katsuhiko Ikeda, a tokiói rendőrség korábbi főfelügyelője, aki 2000-ben és 2008-ban a japán csúcstalálkozóknak a biztonságát irányította, azt mondta, hogy a helyzet egészen másképp alakult volna, ha Abe biztonsági emberei elég közel vannak ahhoz, hogy egy-két másodperc alatt elérjék őt.

Rovatok