Index Vakbarát Hírportál

Három jelölt maradt a brit miniszterelnöki posztra

2022. július 19., kedd 17:24

Rishi Sunak, Penny Mordaunt és Liz Truss maradt versenyben a brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyó versengés negyedik szavazási fordulójában. A konzervatív képviselők szerdán szavaznak arról, hogy melyik két vezetőjelöltet bocsátják az utolsó fordulóra, hogy végül hét hét múlva megválasszák az új brit miniszterelnököt.

Rishi Sunak volt pénzügyminiszter, Penny Mordaunt külkereskedelmi államtitkár, volt védelmi miniszter és Liz Truss külügyminiszter jutott be a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyó versengés utolsó frakciószavazási fordulójába a kedd délutáni voksolás után.

A szerdai, ötödik fordulóban talpon maradó két jelölt közül a Konzervatív Párt tagsága választja meg a párt új vezetőjét, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke lesz.

A legtöbb voksot az előző három fordulóhoz hasonlóan Rishi Sunak kapta, a második helyre ismét Penny Mordaunt került, míg Lizz Truss a harmadik helyen végzett.

Kemi Badenoch volt esélyegyenlőségi államtitkár, aki a legkevesebb szavazatot gyűjtötte, kiesett. A hétfői képviselői szavazás utáni kiesőről itt írtunk.

Egyre szűkül a kör

Rishi Sunak szinte biztos, hogy bekerül a két utolsó helyre, a másik három jelölt pedig a BBC szerint a második helyért küzd. A konzervatív képviselők célja, hogy többszöri szavazással két jelöltre szűkítsék a mezőnyt, mielőtt a parlament csütörtökön nyári szünetet tart.

A Tory párttagok a két utolsó jelölt nyári kampánya után választják ki a győztest, az eredményt pedig szeptember 5-én jelentik be.

Penny Mordaunt kereskedelmi miniszter egy szavazatot vesztett, de 82 szavazattal megőrizte második helyét, míg Liz Truss külügyminiszter hét szavazatot szerzett, így összesen 71 szavazatot kapott. Kemi Badenoch, a korábbi egyenlőségi miniszter 58 szavazattal a negyedik helyen végzett, ami kilenc szavazattal több, mint az előző fordulóban.

A négy jelöltet háromra szűkítő szavazásra kedd délután kerül sor, az utolsó két pályázó kiválasztásáról szóló szavazásra pedig a tervek szerint szerdán.

Churchill könyveivel búcsúztatták Boris Johnsont

Közben Boris Johnson megtartotta utolsó kabinetülését, és közölte a miniszterekkel, hogy a jelenlegi hőhullám idején az iskoláknak nyitva kell maradniuk, a közlekedési rendszereknek pedig működniük kell.

A kabinetülés végén a miniszterek átadták neki Winston Churchill második világháborúról szóló könyveinek hat első kiadását.

Rovatok