Index Vakbarát Hírportál

Mario Draghi maradhat, de leszámolásra készül

2022. július 20., szerda 16:52

Mario Draghi kijelentette, hogy hajlandó maradni Olaszország miniszterelnöke, de csak akkor vonná vissza a lemondásról szóló döntését – és akadályozná meg, hogy az ország előrehozott választásokat tartson –, ha koalíciós partnerei támogatnák reformprogramját – írja a Financial Times.

A parlamentben tartott beszédében Mario Draghi azzal vádolta a kormánykoalíció tagjait, hogy megpróbálják aláásni politikáját, miközben látszólag lojálisnak vallják magukat.

Az egyetlen ok, amiért itt vagyok, hogy az olaszok arra kértek, maradjak. De készen állnak az újjáépítésre? És önök készen állnak? Ezt a kérdést nem nekem, hanem olasz népnek kell megválaszolnia

– mondta a szenátusban. A maradásról szóló hírek megnyugtatták a piacokat az Európai Központi Bank csütörtöki, döntő fontosságú ülése előtt, amely várhatóan 2011 óta először emel kamatot.

Elemzők azonban arra figyelmeztettek, hogy korántsem biztos, hogy Olaszország közismerten harcias politikai pártjai támogatni fogják Draghit a szerdán és csütörtökön esedékes bizalmi szavazásokon.

Nagyon kemény volt, nem mutatott kompromisszumkészséget

– mondta Roberto D'Alimonte, a Luiss Egyetem politológus professzora, kifejtve, hogy Draghi „leszámolásra készül” kormánykoalíciójának kulcsfontosságú tagjaival. „Azt mondta: elfogadjátok ezt, vagy viszlát” – tette hozzá a professzor a Financial Times szerint.

Draghi szigorú üzenetét az egykori egységkormány kulcsemberei nehezen emésztették meg: Matteo Salvini, a jobboldali Liga és a populista Öt Csillag Mozgalom tagjai feltűnően nem tapsoltak a beszéd végén.

Draghi kormányának sorsát szoros figyelemmel kísérik Róma európai szövetségesei és az Európai Központi Bank (EKB) kamatmeghatározói, akik attól tartanak, hogy Olaszország a politikai instabilitás elhúzódó időszakába sodorhatja a blokkot, miközben az eurózóna az orosz gázhiány miatt recesszióba kerülhet.

Mario Draghi, az EKB korábbi elnöke a múlt héten felajánlotta lemondását, miután az Öt Csillag nem támogatta őt egy döntő fontosságú parlamenti szavazáson. Sergio Mattarella elnök azonban elutasította lemondását, és ehelyett arra kérte, hogy térjen vissza a parlamentbe.

(Borítókép: Mario Draghi 2022. július 12-én. Fotó: Massimo Di Vita/Archivio Massimo Di Vita/Mondadori Portfolio via Getty Images)

Rovatok