Index Vakbarát Hírportál

Benjamin Netanjahu tagadja felelősségét Izrael legnagyobb civil katasztrófájában

2022. július 21., csütörtök 12:35

Tagadta felelősségét Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök a tavaly tavasszal Meronban történt katasztrófáért az ügyet vizsgáló bizottság csütörtöki ülésén. 2021. április 30-án 45 ultraortodox zarándokot, köztük legkevesebb tíz gyereket taposott agyon a tömeg Simon bar Jocháj sírjánál, a Lag Baomer ünnep évente ismétlődő legnagyobb civil rendezvényén.

Az Izrael legnagyobb civil katasztrófáját vizsgáló bizottság kérdéseire Benjamin Netanjahu azt mondta, hogy nem tudott a Meronban sok éve fennálló biztonsági problémákról. Közölte: az évente megtartott vallási szertartásért a vallásügyi minisztérium felelt, ő csak a koronavírus-járvány rendelkezései miatt avatkozott az esemény megrendezésébe 2021-ben, szigorúan járványügyi szempontokból – írja az MTI.

A tárgyalást vezető Dvora Berliner bírónő emlékeztette a volt kormányfőt a számos hozzá intézett levélre, amelyben az elmúlt években állami vezetők a szent hely körüli biztonsági veszélyekre hívták fel a figyelmét.

Sok éve tudták, hogy katasztrófa lesz, mégsem foglalkoztak vele. Az önhöz intézett megkeresésekről beszélek

– hívta fel a figyelmet Dvora Berliner.

A volt miniszterelnök közlése szerint ezek a levelek nem jutottak el hozzá, hanem a miniszterelnöki hivatal illetékeseihez, Aviháj Mandelblitt volt főügyészhez kerültek. Hozzátette: ha tudott volna róla, foglalkozott volna a kérdéssel. Emellett közölte, hogy mindenképpen meg kell találni a katasztrófa felelősét.

A Rasbi-alapítvány feloszlatása után az ügy a vallásügyi minisztériumhoz került. Elvárom, hogy az emberek végezzék a munkájukat, amelyért felelősek

– közölte a volt miniszterelnök.

Benjamin Netanjahu a 144. és valószínűleg az utolsó tanú a bizottság előtt. Azért idézték be, mert a rendezvény megtartását szorgalmazta az akkor érvényben lévő járványügyi szabályozás és a veszélyekről szóló figyelmeztetések ellenére, amelyek szerint a meroni szent hely alkalmatlan százezres tömeg fogadására.

Korábban Izrael Ozen, Arije Deri akkori belügyminiszter asszisztense azt vallotta, hogy Benjamin Netanjahu „hisztérikus volt a témával kapcsolatban”, mert az ultraortodox pártok nyomást gyakoroltak rá az egy évvel korábban, a koronavírus-járvány miatt elmaradt tömeges szertartás megtartásáért. A Bennett–Lapid-kormány tavaly nyáron, első kormányülésén döntött az állami vizsgálóbizottság felállításáról a meroni tömegkatasztrófa ügyében.

Rovatok