Index Vakbarát Hírportál

Elszabadulhat a járvány, bármikor elrendelheti a vészhelyzetet Biden

2022. július 23., szombat 10:30

A Biden-kormányzat a közegészségügyi vészhelyzet elrendelését fontolgatja a majomhimlő miatt, mivel az esetszámok rohamosan emelkednek Észak-Amerikában, írja a Politico.

Csütörtökig 2593 új megfertőződést regisztráltak az Egyesült Államokban, szemben a múlt heti 1470 esettel. Az egészségügyi hatóságok már gyermekeknél is azonosították a majomhimlőt, közölte a

Reuters . A szövetségi kormány pénteken bejelentette, hogy több mint 300 000 adag vakcinát szállított az államoknak és városoknak a járvány megfékezésére.

Megvizsgáljuk, hogy milyen válaszlépések jöhetnek még szóba. A közegészségügyi vészhelyzet kihirdetése is szóba került már

mondta Ashish Jha, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket irányító elnöki munkacsoport koordinátora a Fehér Házban megtartott sajtótájékoztatón.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal és a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ tisztviselői azon dolgoznak, hogy a tecovirimat nevű antivirális készítményt (amivel a majomhimlővel megfertőzödött betegeket kezelik) az orvosok a jövőben könnyebben fel tudják írni a pácienseknek.

A szakemberek azt is vizsgálják, mennyire hatékony a Jynneos, a majomhimlő ellen használt legújabb vakcina. A kutatók azt fogják vizsgálni, hogy a vakcina hogyan hat azokra, akiket már kezeltek himlővel, vagy akik immunhiányos állapotban vannak – valamint azt, hogy miképp lehet a legjobban elosztani a korlátozott dózisokat egy nagy populációban.

A Covid–19 kikövezte az utat ehhez a munkához, mondta Matt Hepburn kutató, rámutatva, hogy már látják, hogyan kell hatékonyan priorizálni egy járvány kitörésekor.

(Borítókép: Joe Biden 2022. július 20-án. Fotó: M. Scott Brauer/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok