Index Vakbarát Hírportál

Új tünetek jelzik a majomhimlőt, erre érdemes figyelni

2022. július 22., péntek 18:21

A majomhimlő új tüneteit azonosították a kutatók, akik szerint „bármilyen szoros fizikai érintkezésen” keresztül terjedhet a betegség.

A majomhimlő vírus tüneteiként azonosították az egyes nemi szervi elváltozásokat, valamint a szájon vagy a végbélnyíláson lévő sebeket.

A tüneteket 16 ország klinikusainak nemzetközi együttműködése azonosította. A londoni Queen Mary Egyetem kutatói által vezetett tanulmány célja a majomhimlő diagnosztizálásának javítása és a vírus terjedésének lassítása, miközben világszerte hiány van a majomhimlő-fertőzés elleni vakcinákból és kezelésekből.

A vizsgálatot az „újonnan jelentkező globális egészségügyi fenyegetésre” válaszul végezték, és 2022. április 27. és június 24. között 43 helyszínen 528 megerősített fertőzésről számolt be.

A vírus terjedése aránytalanul nagy mértékben érinti a meleg és biszexuális férfiakat, a fertőzöttek 98 százaléka ebből a csoportból való.

Még a ruházaton keresztül is átvihető a vírus

A kutatók szerint „bár a szexuális közelség a legvalószínűbb átviteli útvonal a legtöbb ilyen esetben”, a vírus „bármilyen szoros fizikai érintkezés útján, nagy légzőszervi cseppek útján, valamint potenciálisan ruházaton és más felületeken keresztül is átvihető” – írja a Sky News.

A jelentések szerint a tanulmányban vizsgált fertőzöttek közül sokan olyan tüneteket mutattak, amelyeket „a majomhimlő jelenlegi orvosi definíciói nem ismernek fel”. Ezek közé a tünetek közé tartoznak

A klinikai tünetek hasonlítanak a szexuális úton terjedő fertőzésekhez, és könnyen téves diagnózishoz vezethetnek.

Egyeseknél a végbél- és szájüregi tünetek miatt az emberek kórházba kerültek fájdalom és nyelési nehézségek miatt.

Ezért olyan fontos, hogy ezeket az új klinikai tüneteket felismerjék, és az egészségügyi szakembereket oktassák a betegség azonosításáról és kezeléséről – a téves diagnózis lassíthatja a felismerést, és így akadályozhatja a vírus terjedésének megfékezésére irányuló erőfeszítéseket

– fogalmaztak a kutatók a tanulmányról készült jelentésükben.

(Borítókép: Majomhimlőgyanús minták a La Paz Kórház mikrobiológiai laboratóriumában 2022. június 6-án Madridban. Fotó: Pablo Blazquez Dominguez / Getty Images)

Rovatok