Index Vakbarát Hírportál

A homoszexuálisok és biszexuálisok megbélyegzésétől tartanak

2022. május 26., csütörtök 08:01

Jótékonysági szervezetek figyelmeztetnek a meleg és biszexuális csoportok megbélyegzésére a majomhimlő folyamatos terjedésével kapcsolatban.

Eddig összesen 71 megbetegedést észleltek az Egyesült Királyságban, melyek jelentős részét meleg és biszexuális férfiak körében azonosították az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynökségének adatai szerint. Az UKHSA és a jótékonysági szervezetek hangsúlyozták, hogy fel kell hívni a figyelmet a majomhimlő terjedésére e csoportok körében, de aggodalmakra adtak okot a vírusfertőzés körül utólag felmerült „lusta, homofób trópusok” is.

Sasha Misra, a Stonewall kommunikációs és kampányigazgató-helyettese szerint a majomhimlőről egyre inkább szenzációhajhász médiamegjelenések jelentek meg, amelyek összefüggést teremtenek a betegség és az LMBTQ+-közösség között.

Ez egyszerre felelőtlen és veszélyes. Az ilyen jellegű tudósítások csak az LMBTQ+-közösség megbélyegzését szolgálják, és azt kockáztatják, hogy a lakosság szélesebb rétegei nem védekeznek a vírus ellen.

Az igazság az, hogy bár az Egyesült Királyságban a megerősített esetek egy része meleg és biszexuális férfiaknál fordult elő, bárki továbbadhatja a betegséget, szexuális irányultságtól függetlenül. „A majomhimlő nem nemi betegség, hanem szoros érintkezés útján terjed, és mindannyiunknak ébernek kell lennünk” – mondta Misra.

A szexuális kontaktus könnyíti a terjedést

Az Egyesült Királyság 71 esetéből egyet sem Walesben vagy Észak-Írországban azonosították. Skóciában egy fertőzést észleltek, míg Angliából 70-et jelentettek. Ezek többsége feltehetően Londonban összpontosul. Bár nincs bizonyíték arra, hogy a fertőzés nemi úton terjed, a szexuális érintkezéssel járó szoros kapcsolat feltételezhetően felelős az esetek hirtelen terjedéséért.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az a tény, hogy a fertőzéseket ilyen sok különböző országban észlelik, arra utal, hogy a majomhimlő egy vírusos betegség, és egy ideje csendben terjedhetett.

David Heymann, aki korábban a WHO vészhelyzeti osztályát vezette, a megbetegedések kitörését „véletlenszerű eseménynek” nevezte, amely a közelmúltban Európában tartott két tömeges rave-rendezvénynek tulajdonítható. A spanyolországi egészségügyi hatóságok – ahol eddig a világ majomhimlős eseteinek többségét észlelték – szintén vizsgálják a Kanári-szigeteken nemrégiben tartott, mintegy 80 ezer embert megmozgató Gay Pride rendezvény és egy madridi szaunában történt megbetegedések közötti kapcsolatot – írja az Independent.

Az Elton John AIDS Alapítvány szerint az embereknek figyelniük kell a nyelvezetre, amikor a járvány kitöréséről beszélnek, és el kell kerülniük bizonyos közösségek megbélyegzését.

Rovatok