Index Vakbarát Hírportál

Trumpot választotta a törvény helyett, bűnös a volt elnöki tanácsadó

2022. július 23., szombat 08:20

Donald Trump egykori tanácsadóját, Steve Bannont bűnösnek találta az ügyben döntést hozó esküdtszék, mert nem volt hajlandó tanúskodni a 2021. január 6-i Capitolium ostroma kapcsán.

A 68 éves Bannon ellen tavaly emeltek vádat amiért megtagadta az együttműködést a kongresszusi bizottsággal, amely a capitoliumi zavargáshoz vezető eseményeket vizsgálja. Ő volt Donald Trump fő kampánytanácsadója 2016-ban, majd fő stratégája közel egy éven át.

Az amerikai törvényhozás épületét 2021. január 6-án rohamozták meg Donald Trump emberei, akik betörve az épületbe megszakították az akkor megválasztott Joe Biden győzelmének kongresszusi ratifikációját. 

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának ügyvédeinek álláspontja szerint Bannon törvények felett állónak gondolta magát, amikor a hivatalos beidézés ellenére sem volt hajlandó tanúskodni.

„Kormányunk csak akkor működik, hogyha az emberek betartják a szabályokat, ha pedig nem teszik, akkor felelősségre kell őket vonni tetteikért” – mondta Molly Gaston ügyész a záróbeszédében, majd hozzátette:

A vádlott a Donald Trump iránti hűséget választotta a törvény betartása helyett.

Az Egyesült Államok kerületi Bíróságának bírója, Carl Nichols október 21-re tűzte ki az ítélethirdetést. A bíróság akadályozásáért akár két év börtönbüntetésre és 200 ezer dollár pénzbüntetésre is számíthat – írja a BBC.

(Borítókép: Steve Bannon 2022. július 22-én. Fotó:  Eric Lee/Bloomberg via Getty Images)

Rovatok