Index Vakbarát Hírportál

Lángokban áll Kalifornia, vészhelyzetet hirdettek Amerikában

2022. július 24., vasárnap 07:19

Kalifornia egy részén rendkívüli állapotot hirdettek ki, mivel a Yosemite Nemzeti Park közelében továbbra is gyorsan terjed a tomboló erdőtűz, írja a BBC.

A pénteken kipattant tűzvésszel egyelőre nem sikerült megbirkózniuk a tűzoltóknak, az érintett régióban az elmúlt órákban több mint 3000 embert evakuáltak, 10 ház pedig megsemmisült. A Kaliforniai Erdészeti és Tűzvédelmi Minisztérium (Cal Fire) szerint eddig 4815 hektár területet égett le, jelen pillanatban ez a legnagyobb aktív erdőtűz az Egyesült Államokban.

A helyzet annyira kritikus, hogy Mariposa megyében szükségállapotot hirdettek. Gavin Newsom kaliforniai kormányzó közleményében azt mondta, hogy a lángokat a forróság és a száraz időjárás idézte elő. Ebből arra lehet következtetni, hogy a hatóság  egyelőre nem gyanakszik szándékos gyújtogatásra.

Az Egyesült Államokban óriási hőséghullám tombol ezen a hétvégén. Mariposa megyében a hőmérséklet szombaton elérte a 35,5 Celsius-fokot, és a következő napokban sem várható enyhülés a környéken.

A Yosemite Nemzeti Parkban, amely a tűzeset helyszínétől északkeletre fekszik, a világ legnagyobb és legöregebb mamutfenyői találhatók. Ezeket a hónap elején egy másik tűzvész fenyegette, de a tűzoltóknak sikerült megmenteniük őket, írja a BBC.

(Borítókép: Lángok emésztik fel az élő fákat egy autóút mentén a kaliforniai Mariposa megyében pusztító erdőtüzek idején 2022. július 22-én. Fotó: MTI/AP/Noah Berger)

Rovatok