Index Vakbarát Hírportál

Sűrűsödnek a fekete felhők a párizsi olimpia szervezőinek feje fölött

2022. július 24., vasárnap 10:14

A finanszírozási, biztonsági és személyzeti kérdések komoly problémákat jelentenek a szervezőbizottság számára, amire még nem találtak megoldást.

Szinte napra pontosan két év múlva veszi kezdetét a párizsi olimpia nyitó ünnepsége, a szervezőket azonban hidegzuhanyként érte a biztonsági, pénzügyi, helyszíni és személyzettel kapcsolatos problémák kérdésköre. A problémák beárnyékolhatják az Emmanuel Macron által ígért „nemzeti diadalt”.

A francia elnök hétfőn előrehaladási prezentációt fog tartani az ügyben kulcsfontosságú minisztereknek. Macron közel egy évszázad után hozta vissza az olimpiai játékokat a francia fővárosban, célja pedig egyértelmű és világos: szeretné megmutatni a nagyközönség számára is a modernkori Franciaország legjavát.

A Guardian értesülései szerint a költségvetés viszonylag szerénynek mondható, ugyanis 8 milliárd euró lesz mindössze a párizsi olimpiára fordított összeg, amelyből 1 milliárd euró származik az adófizetőktől.

A francia sajtóértesülések és a közelmúltban kiszivárgott pénzügyi információk azonban azt sugallják, hogy nem minden halad a tervek szerint. 

A szervezők aggodalmát elsősorban a biztonsági kérdések jelentik, ami a megközelítőleg 9 millió néző, 25 ezer újságíró és 14 ezer versenyző esetén nem elhanyagolható.

A Le Monde francia napilap szerint a nyitóceremónia egyedülálló biztonsági kérdése is már komoly izzadtságcseppeket okoz a szervezők homlokán, ugyanis egy volt rendőrfőnök szerint a biztonsági problémák még közel sincsenek megoldva.

A tervek szerint a küldöttségek 162 nyitott tetejű csónakokban hajóznának le a Szajnán, a folyó partján pedig nagyjából 600 ezer néző lehet majd ott.

A biztonsági kérdésekkel már korábban is meggyűlt a baja a francia fővárosnak. Mint ismeretes, a Bajnokok Ligája májusi döntője előtt szurkolói összecsapások és rendőri túlkapások árnyékolták be a mérkőzést.

Rovatok