Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa történelmi beszédre készül

2022. július 25., hétfő 09:30

Ferenc pápa Kanadába utazott, hogy bocsánatot kérjen a római katolikus egyháznak az őslakos gyermekek bentlakásos iskolákban történt visszaéléseiben játszott szerepéért, írja a Business Line.

A várakozások szerint hétfőn több ezer őslakos lesz kíváncsi Ferenc pápa történelmi bocsánatkérésére. A katolikus egyházfő gépe helyi idő szerint vasárnap késő délelőtt szállt le a nyugat-kanadai Edmontonban. A szentatya ellátogat egy egykori bentlakásos iskolába, ahol beszédet tart. A kanadai kormány korábban elismerte, hogy a 19. századtól az 1970-es évekig működő, államilag finanszírozott keresztény iskolákban elharapózott a fizikai és szexuális visszaélések száma.

Ez a bűnbánat utazása. Mondjuk, ebben a szellemben kerül rá sor

– mondta a pápa újságíróknak, mielőtt repülőgépre szállt volna.

1181 és 1996 között több mint 150 ezer őslakos gyermeket szakítottak el a családjától, és helyeztek el bentlakásos iskolában. Sok gyermek éhen halt, verték őket, és szexuális visszaélés áldozatai voltak egy olyan rendszerben, amelyet a Justin Trudeau miniszterelnök által létrehozott Megbékélési Bizottság „kulturális népirtásnak” nevezett. A több mint 130 ilyen iskolában becslések szerint akár hatezer gyermek is az életét veszíthette. A 2021-ben ezen intézmények közelében feltárt több mint ezerháromszáz sír valósággal sokkolta az országot, írja az MTI.

Ferenc pápa – aki vasárnap megerősítette, hogy szeretne elutazni Kijevbe – a tervek szerint összesen négy beszédet és négy szentbeszédet mond, valamennyit spanyol nyelven. II. János Pál pápa után ő a második katolikus egyházfő, aki Kanadába látogat.

(Borítókép: Ferenc pápa 2022. június 25-én. Fotó: Franco Origlia/Getty Images)

Rovatok