Index Vakbarát Hírportál

Inkább a meddőséget választják az amerikai nők az abortusztörvény miatt

2022. július 26., kedd 11:32

A legfelsőbb bíróság Roe kontra Wade-ügyben hozott döntése az abortuszjog eltörléséről sokakat arra sarkall az Egyesült Államokban, hogy inkább vállalják a sterilizációs műtétet.

A demokrata többségű amerikai képviselőház megszavazta az abortuszhoz való jog országos visszaállítását, miután az amerikai legfelsőbb bíróság hetekkel korábban érvénytelenítette a Roe kontra Wade-döntést, vagyis szövetségi szinten hatályon kívül helyezte az abortuszhoz való jogot.

Egyre többen választják a visszafordíthatatlan beavatkozást

Amióta a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az amerikaiaknak nincs többé szövetségi alkotmányos joguk az abortuszhoz, több nőgyógyász elmondta a CNN-nek, hogy egyre többen kérik a petevezeték elkötését – egy olyan műtéti eljárást, amelynek elvégzése után a nőnek nem lehet gyermeke.

A Roe kontra Wade-ítélet visszavonása után egy szülészorvos a New York állambeli Rochesterben megosztott egy listát, amelyen országszerte több mint ezer olyan orvos szerepelt, akik a páciensek korától és családi állapotától függetlenül sterilizálási szolgáltatásokat nyújtanak. A szülész-nőgyógyász, dr. Franziska Haydanek elmondta, hogy az utóbbi időben megnövekedett érdeklődést tapasztalt a sterilizáció iránt 173 ezer követője körében a TikTokon.

Amikor Haydanek ilyen eljárást végez, megköveteli pácienseitől, hogy legalább 21 évesek legyenek, és vegyenek részt a női sterilizáció hatásairól szóló tanácsadáson. Ezek közé tartozik az is, hogy a beavatkozás visszafordíthatatlan, ami azt jelenti, hogy a páciens nem eshet újra teherbe.

(Borítókép: Az abortuszhoz való jog mellett tüntetők Indiana állam szenátusának ülésén 2022. július 25-én. Fotó: Jon Cherry / Getty Images)

Rovatok