Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa tollas fejdíszben kért bocsánatot az őslakosoktól

2022. július 26., kedd 07:36

Ferenc pápa első nyilvános kanadai beszédében bocsánatot kért az őslakos bentlakásos iskolák túlélőitől.

„Mélységesen sajnálom” – mondta a pápa az Edmonton melletti Maskwacisban található egykori bentlakásos iskola területén az őslakos közösség előtt. A bentlakásos iskolákat külön a rezervátumba költöztetett őslakosok számára hozták létre, az intézményekben 1870 és 1996 között kötelezték a bentlakásra és kultúrájuk feledésére, hogy megtanulják a „többségi” amerikai kultúra szokásait. Ebben az időszakban mintegy 150 ezer első nembeli, métis és inuit gyermeket vittek el otthonukból, és helyeztek el ezekben az iskolákban. Közülük több mint 3000 diák halt meg.

A pápa azért ment Kanadába, hogy bocsánatot kérjen az egyháznak az őslakos gyerekek asszimilálására szolgáló iskolákban játszott szerepe miatt. Ferenc pápa azt mondta, hogy bocsánatkérése az első lépés, és hogy a gyógyulás elősegítése érdekében „komoly vizsgálatot” kell folytatni a visszaélések ügyében. A pápa délután visszatér Edmontonba, ahol meglátogatja az Első Népek Szent Szíve-templomot, az első nemzeti őslakosok plébániáját Kanadában.

A 85 éves pápa „katasztrofális hibának” nevezte az iskolarendszert, és bocsánatot kért „a gonoszságért, amelyet a keresztények követtel el” az őslakosok ellen.

Bruce Allan, az egyik bentlakásos iskola túlélője, aki jelen volt, elmondta, hogy megható volt hallani a pápa bocsánatkérését, de sokan még mindig cselekvést várnak a pápától.

Bocsánatkérése után a pápa egy hagyományos fejdíszt viselt, amelyet egy bennszülött vezető ajándékozott neki.

(Borítókép: Ferenc pápa fejdíszt visel, amelyet őslakos vezetők ajándékoztak neki 2022. július 25-én a kanadai Maskwacisban. Fotó: Cole Burston / Getty Images North America / Getty Images / Afp)

Rovatok