Index Vakbarát Hírportál

Gyilkos hőségre készülnek: 300 városban lehet áramkimaradás

2022. július 26., kedd 18:07

Az előrejelzések szerint a hosszan elnyúló extrém magas hőmérsékletek még legalább egy hétig megkeserítik a kínaiak életét, amellett, hogy csúcsra járnak az elektromosáram-rendszerek, és ezért sokfelé volt és még lesz is áramkimaradás.

Több mint 300 kínai városban mértek kedden 35 fok fölötti hőmérsékletet. A kínai Déli Áramszolgáltató Vállalat közlése szerint már előző nap is 3 százalékkal több áram fogyott, mint amekkora a tavalyi csúcs volt. A déli Kuangtung tartomány elektromos rendszere is rekordfogyasztást szolgált ki előző nap a felhasznált 142 millió kilowattórával, amely 4,89 százalékkal volt magasabb, mint a tavaly nyári tartományi csúcs.

Rendszeresek voltak az áramkimaradások a tartomány fővárosában, Kantonban is, ahol egy teljes héten keresztül 37 fok feletti nappali hőmérsékleteket mértek, de akadtak olyan hétvégi napok is, amikor elérték a 40 fokot. Jang Lin, az áramszolgáltató diszpécserirodájának vezetője szerint

amikor Kantonban 35 fok fölé megy a hőmérséklet, akkor afölött minden egyes fok 3-5 millió kilowattóra plusz teljesítménynövekedést eredményez.”

A cégnél folyamatosan ellenőrzik a hálózatot, hogy megakadályozzák a túlmelegedést, és az ebből eredő hibákat elkerüljék. Az elmúlt években nagyon gyakori volt az áramszünet, ami pánikot keltett az emberek körében. Ennek oka pedig az extrém hőmérsékletekben, az áram iránt megugrott igényekben és a szénhiányban keresendő, hiszen a villamos erőművek legtöbbjét még mindig szénnel fűtik Kínában.

Nemcsak Kína, de számos európai ország is azon államok között található, amelyek visszaléptek a széntüzelésű energiatermelés felé, bár hangzatos szavakkal sürgetik az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentését. Azonban az ukrajnai háború erősen bekavart a globális energiabiztonságba.

Pokoli tíz nap vár még a kínaiakra

A kínai áramtanács nemrégiben azt közölte, hogy az országos fogyasztás 2,9 százalékkal emelkedett idén a 2022 első féléves adatokhoz képest. Csak idén júniusban a fogyasztás 4,7 százalékkal volt magasabb, mint tavaly júniusban. A forróság miatt legveszélyeztetettebb térségek a hatalmas ország délkeleti részén és nyugati végein, Hszincsiangban vannak.

A kínai meteorológiai intézet szerint még legalább tíz napig kitart a pokoli hőség, 40 fok körüli hőmérsékletekkel Csöcsiang, Fucsien, Csianghszi és Hunan tartományokban. Az ország középső és nyugati részein ugyanakkor özönvízszerű esőzésekre figyelmeztetnek.

Már június óta az átlagnál jóval melegebb van Kínában. Az állami sajtó arról ír, hogy a mostani hőhullám sokkal rosszabb lesz, mint amilyen hőséget már a hónap elején megtapasztaltak az emberek.

(Borítókép: Helyi lakosok esernyővel védik magukat a hőhullám ellen 2022. július 14-én Csungkingban, Kínában. Fotó: Chen Chao / China News Service via Getty Images)

Rovatok