Index Vakbarát Hírportál

Lecsukták a George Floyd halálában asszisztáló rendőröket

2022. július 27., szerda 21:05

Két volt minneapolisi rendőrtisztet, akik közreműködtek George Floyd halálos kimenetelű letartóztatásában, szövetségi polgári jogi vádak alapján elítéltek.

A halált okozó rendőr, Derek Chauvin 21 évre börtönbe került. Most közreműködő társainak is kiszabták a börtönbüntetés éveinek számát. J Alexander Kuenget és Tou Thaót februárban ítélték el a fegyvertelen fekete férfi polgári jogainak megsértéséért, mivel nem avatkoztak közbe. Kueng három évet fog rács mögött tölteni, míg Thaót a BBC szerint 42 hónapra ítélték el.

George Floyd halála, amelyet egy járókelő filmezett le, globális tiltakozáshoz vezetett.

Újjászületéséről számolt be az egyik elítélt

Kilenc percen keresztül, miközben Derek Chauvin vezető tiszt térdelt Floyd nyakán, Kueng tartotta a lábát, amíg Thao visszatartotta a járókelőket.

Chauvint tavaly júniusban ítélték el gyilkosságért, és jelenleg állami börtönben tölti büntetését. Decemberben bűnösnek vallotta magát a Floyd állampolgári jogainak megsértése miatti szövetségi vádakban, ezzel elkerülve a második tárgyalást.

A bíróságnak szerdán Tou Thao elmondta, hogy „újjászületett”, miután Floyd meggyilkolásáért bebörtönözték. „Amikor bementem abba a börtöncellába, felkaptam egy Bibliát, és kerestem, kerestem a választ erre az egész gonoszságra, de nem találtam” – mondta az elítélt volt rendőr.

Rovatok