Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a Gaia-elmélet kitalálója, 103 éves volt

2022. július 27., szerda 18:18

103. születésnapján elhunyt a Gaia-hipotézis megalkotója, James Lovelock. A Gaia-elmélet szerint a Föld összes élő és élettelen része szorosan összefüggő, homeosztatikus rendszert alkot, azaz tág határok közt képes fenntartani létezésének feltételeit.

A vezető éghajlatkutató a hatvanas években fogalmazta meg elméletét, amely szerint a Föld kezdettől fogva egyensúlyban tartja magát.

Családja közleményben tudatta: „Szeretett James Lovelockunk tegnap otthonában, családja körében halt meg a 103. születésnapján.”

A világ tudományos úttörőként, éghajlati prófétaként és a Gaia-elmélet megalkotójaként ismerte.

„Számunkra szerető férj és csodálatos apa volt, határtalan kíváncsisággal, pajkos humorral és a természet iránti szenvedéllyel” – közölte családja.

Történelmi jelentőségű elméleteket gyártott

Hat hónappal korábban még képes volt sétálni a dorseti otthona közelében lévő tengerparton, és interjúkon részt venni, de év elején egy súlyos esés után megromlott az egészsége.

Este 9 óra 55 perckor hunyt el az eséssel kapcsolatos komplikációk következtében. A temetés zárt körű lesz. Később nyilvános megemlékezés lesz.

Miután kifejlesztett egy elektronbefogási detektort, Lovelock volt az első tudós, aki kimutatta a CFC-k (klór-fluor-szénhidrogének) széles körű jelenlétét a légkörben.

Ez a munka vezetett a hatvanas évek végén ahhoz az első publikációhoz, amely 1974-ben összefüggést feltételezett a sztratoszférában lévő CFC-k és az ózonréteg károsodása között. A klór-fluor-szénhidrogéneket széles körben használták hűtőközegként, aeroszolokban és oldószerekben.

Lovelock élete során számos tudományos eszközt alkotott és fejlesztett ki.

Ezek közül sokat a NASA is használt bolygókutatási programjában. A NASA tanácsadójaként dolgozva dolgozta ki a Gaia-hipotézist. A Gaia-elméletként is ismert teória szerint minden élő szervezet kölcsönhatásban van egymással és környezetével, és önszabályozó rendszert alkot.

2004-ben a Sky News szerint szakított sok környezetvédővel, amikor azt mondta, hogy „most már csak az atomenergia képes megállítani a globális felmelegedést”.

2005-ben egy interjúban pedig azt mondta, „környezetbarát vagyok, és arra kérem a mozgalomban lévő barátaimat, hogy hagyjanak fel az atomenergiával szembeni téves ellenérzéseikkel”.

Rovatok