Index Vakbarát Hírportál

Régi szövetségese válthatja Vlagyimir Putyint az orosz elnöki székben

2022. július 28., csütörtök 08:39

Vlagyimir Putyin egykori KGB-s bajtársa lehet Oroszország következő államfője, amennyiben a mostani elnökkel történne valami – jósolta a brit hírszerzés korábbi vezetője.

A Vlagyimir Putyin esetleges leváltásával összefüggő találgatások az elmúlt hónapokban felerősödtek, mivel ellentmondásos hírek érkeztek az orosz vezető egészségi állapotáról. A Kreml bennfentesei a jelentések szerint csendben elkezdték keresni az elnök utódját, arra az esetre, ha Putyin politikai karrierje az ukrajnai invázió miatt megtörne, vagy egy feltételezett betegség ledöntené a lábáról, írja a Business Insider.

Sir Richard Dearlove, aki 1999 és 2004 között a brit titkosszolgálat vezetője volt, a héten azt állította, hogy a legvalószínűbb utódjelölt Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára, aki régóta Vlagyimir Putyin szövetségese és egyike azon rendkívül kevés tisztviselőknek, akik az elnök bizalmát élvezik.

Szinte biztos vagyok benne, hogy Patrusevre esik majd a választás

– mondta Dearlove a „One Decision” nevű podcast csütörtöki epizódjában.

Májusban Dearlove azt jósolta, hogy Vlagyimir Putyin 2023-ban távozik a hatalomból, és betegsége miatt egy egészségügyi intézménybe kényszerül, így az őt leváltani akaróknak nem kell puccsot végrehajtaniuk.

A Kreml tagadta, hogy Vlagyimir Putyin bármilyen egészségügyi problémával küszködne, és maga az érintett júniusban azt mondta, hogy az ilyen állítások „erősen eltúlzottak”.

Úgy tűnik, a szakértők mégis úgy vélik, hogy Patrusevre érdemes odafigyelni. Mint jelezték, a Biztonsági Tanács titkáraként a politikus nagy befolyással rendelkezik.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin. Fotó:  Contributor / Getty Images)

Rovatok