Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun: A Koreai-félsziget a háború küszöbén áll

2022. július 28., csütörtök 10:48

Észak-Korea készen áll arra, hogy mozgósítsa nukleáris erejét.

A koreai háború évfordulóján tartott rendezvényen a vezető hozzátette, hogy az ország „teljes mértékben készen áll bármilyen katonai konfrontációra” az Egyesült Államokkal − jelentette a KCNA állami hírügynökség.

A megjegyzés akkor hangzott el, amikor Észak-Korea valószínűleg épp hetedik nukleáris kísérletére készül. Az Egyesült Államok a múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy Phenjan bármikor végezhet ilyen kísérletet.

Észak-Korea legutóbbi atomkísérlete 2017-ben volt. A feszültség azonban egyre nő a Koreai-félszigeten.

Kim Dzsongun szerint nem provokálnak a hadgyakorlatokkal  

Bár az 1950–53-as koreai háború fegyverszünettel ért véget, Észak-Korea azonban azt az Egyesült Államok elleni győzelemként könyveli el. A „győzelem napja” éves ünnepségein katonai felvonulásokat és tűzijátékot tartanak. 

Az esemény alkalmából mondott beszédében Kim Dzsongun azt mondta, hogy az Egyesült Államok nukleáris fenyegetései miatt Észak-Koreának meg kell valósítania azt a „sürgős történelmi feladatot”, hogy megerősítse önvédelmét.

Hozzátette, hogy az Egyesült Államok félreérthetően provokációnak állította be Észak-Korea rendszeres hadgyakorlatait.

Az elnök kitért azokra a hírekre is, amelyek szerint Dél-Korea fel akarja éleszteni azt a tervet, hogy az észak-koreai nukleáris fenyegetés ellen megelőző csapásokat hajtana végre egy közelgő támadás esetén. 

Ha arra lenne szükség, megsemmisítenék Dél-Koreát

Az úgynevezett „Kill Chain” stratégia, amelyet Dél-Korea először egy évtizeddel ezelőtt dolgozott ki, megelőző csapásokat irányoz elő Phenjan rakétái és esetleg a felső vezetés ellen.

Egyes elemzők arra figyelmeztettek, hogy ez a stratégia komoly kockázatokat hordoz magában, és fegyverkezési versenyt gerjeszthet.

A győzelem napi ünnepségen Kim Dzsongun azt mondta, hogy a dél-koreai elnök, Yoon Suk-yeol kormányát és hadseregét „megsemmisítenék”, ha megelőző csapásokat hajtana végre.

Szöul is agresszívabb védelmi politikát követ

Kim Dzsongun figyelmeztetése, miszerint a Koreai-félsziget „a háború küszöbén áll”, rendkívül ijesztően hangzik, de az észak-koreai retorika gyakran erősen túlzó, különösen a jelentős évfordulókon − közölte Rupert Wingfield-Hayes, a BBC a térséggel foglalkozó szakújságírója. 

A kijelentés azt jelzi, hogy az észak-koreai rezsim mennyire indulatos az új dél-koreai elnökkel, Yoon Suk-yeollal.

Májusi hivatalba lépése óta Yoon elnök új, agresszívebb védelmi politikát határozott meg. Ez lehetővé tenné a dél-koreai erők számára, hogy megelőző csapást mérjenek Északra, ha Szöul úgy véli, hogy Phenjan részéről nukleáris támadás közvetlen veszélye fenyegeti.

Ez az úgynevezett „Kill Chain” stratégia lehetővé tenné Dél-Korea számára, hogy megelőző ballisztikus rakétákat és légicsapásokat indítson észak-koreai célpontokra, beleértve az észak-koreai parancsnoki és irányítási struktúrák kiiktatását is. Más szóval, megkísérelnék megölni magát Kim Dzsongunt is.

Phenjan emellett meglehetősen elégedetlen azzal, hogy Washington részéről nincs elkötelezettség a vele való tárgyalásra, mióta Biden elnök leváltotta Donald Trumpot.

(Borítókép: Kim Dzsongun. Fotó: Kcna / Reuters)

Rovatok