Index Vakbarát Hírportál

A volt kínai igazságügyi miniszter milliós kenőpénzeket fogadott el

2022. július 28., csütörtök 17:47

A kínai bíróság közölte, hogy Fu Csenghua volt kínai igazságügyi miniszter majdnem 7 milliárd forint értékű kenőpénzt fogadott el. A tárgyalása csütörtökön kezdődött, három hónappal a letartóztatása után.

Fu Csenghua volt kínai igazságügyi miniszter – aki korábban keményen fellépett a bűnüldözés ellen – elismerte, hogy összesen több mint 117 millió jüan (majdnem 7 milliárd forint) kenőpénzt fogadott el – közölte csütörtökön a kínai bíróság.

A 67 éves Fu Csenghua tárgyalása csütörtökön kezdődött az északkeleti Csilin tartomány csangcsuni népbíróságán, több mint három hónappal azután, hogy a volt minisztert letartóztatták kenőpénz elfogadásának és „a törvények személyes haszonszerzés céljából történő megszegésének” gyanújával.

A bírósági közlemény szerint Fu elismerte tettét, és megbánást tanúsított. Fu letartóztatása és bírósági tárgyalása a kínai legfőbb korrupcióellenes felügyelőszerv, a Központi Fegyelmi Ellenőrző Bizottság által tavaly indított vizsgálatát követte.

Fut a pártszabályok megsértése miatt kizárták a Kínai Kommunista Pártból és a közhivatalokból – jelentette márciusban a Hszinhua hírügynökség.

Fut azzal is megvádolták az államügyészek, hogy 2014 és 2015 között, a pekingi közbiztonsági hivatal akkori igazgatójaként arra használta fel a hatalmát, hogy eltitkolja a bátyja által elkövetett feltételezett bűncselekményekre vonatkozó nyomokat – számolt be a Reuters.

Rovatok