Index Vakbarát Hírportál

Eltűnhet a mustár a boltok polcairól

2022. július 28., csütörtök 08:07

Franciaországban egyre nehezebben jutnak hozzá a mustárhoz a vásárlók, ami ott nagy probléma, hiszen a franciák rajonganak érte. A hiány már az olasz üzleteket is elérte, de a teljes európai ellátás akadozik, állítja egybehangzóan a francai és az olasz sajtó.

Kanadában egy tavaly júliusi extrém hőhullám, illetve a szárazság miatt a teljes termés körülbelül fele odalett, ami azért probléma, mert a Franciaországban gyártott mustár 80 százalékban a kanadai import alapanyagra épül, ennek jelentős részéről azonban idén le kell mondani, írja a G7.

A kiesést ukrán és esetleg orosz beszerzéssel tervezték pótolni a franciák, de a február végén kirobbant háború keresztülhúzta a számításokat. Ehhez még hozzájön az is, hogy a kanadai termelők átálltak a nagyobb hasznot hozó gabona termesztésére, ennek eredményeként a világpiaci ellátás hosszabb távon is beszűkült.

Most üt vissza, hogy a franciák felhagytak a hazai mustármagtermesztéssel, mert nem láttak benne elég nyereséget, a növényeket támadó bogarak pedig további nyűgöt jelentettek, mivel nem tudtak ellenük hatásosan védekezni, jegyzi meg a G7 cikke.

Az iparág vezetői most már sürgetik a belföldi alapanyag-ellátásra való visszatérést, de ez időbe és sok pénzbe kerül. Az előrejelzések szerint a mustár gyakori hiánycikk marad, amíg nem oldódik meg a helyzet.

Rovatok